Oud-scheids wijst Kamphuis en Gözübüyuk terecht: 'Al decennialang een rode kaart'

Oud-scheids wijst Kamphuis en Gözübüyuk terecht: 'Al decennialang een rode kaart'

Gepubliceerd: zondag 9 december 2018 om 19:59zo 09-12-2018 om 19:59

Laatste update: zondag 9 december 2018 om 20:26zo 09-12-2018 om 20:26

De Eredivisie-scheidsrechters hebben dit weekend heel wat steken laten vallen, vindt oud-scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Volgens de 51-jarige Limburger had Matthijs de Ligt rood moeten krijgen tijdens PEC Zwolle-Ajax en had de VAR niet moeten ingrijpen tijdens VVV-FC Groningen.

De Ligt gleed tijdens de openingsfase in Zwolle zijn tegenstander Kingsley Ehizibue onderuit, die op weg leek naar een doelpunt. Arbiter Jochem Kamphuis hield het echter bij geel en ook videoarbiter Dennis Higler vond een rode kaart niet nodig. "Dit is al decennialang een rode kaart, echt niet zo moeilijk. Dit moet je als scheidrechter wel herkennen. Dit is het ontnemen van een duidelijke scoringskans", aldus Wiedemeijer bij Dit was het Weekend op FOX Sports.

De vorig jaar gestopte arbiter denkt dat Kamphuis 'een excuus' zoekt om geen rode kaart te geven. "Rood is niet de meest makkelijke kleur. Je probeert altijd te zoeken: waar is die bal? Is Onana er misschien wat eerder bij? Dan kun je met geel leven. Maar de VAR zit hier overduidelijk fout. Hij twijfelde, daarom greep hij niet in. Ik ga ervanuit dat hij ook niets gezegd had als er wél rood werd gegeven."

'Honderd procent rood'
Jerold Promes kreeg na een vliegende tackle op tegenstander Ritsu Doan aanvankelijk rood van scheidsrechter Serdar Gözübüyük, maar VAR Siemen Mulder raadde hem aan om nog eens naar de beelden te gaan kijken. Promes kreeg vervolgens geel in plaats van rood. "Ik vind het een honderd procent rode kaart. De speler komt op een dusdanig hoge snelheid aan en doet dat been ook nog omhoog", aldus Wiedemeijer. "Hij geeft hem niet de bekende doodschop, maar hij kegelt hem zo hard omver... Dan is voetbal duidelijk: dit willen we niet en dit is een rode kaart." 

Lees ook: Woede en onbegrip bij PEC Zwolle: 'Ik dacht wel dat ik doorgebroken was'

Lees ook: 'Vliegende' Promes trekt zich niets aan van kritiek De Wolf: "Vind dit geen rood"

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws