Arsenal laat derbyzege in extremis lopen en moet samen met Spurs achteromkijken

02-03-2019 15:22 Laatste update: 15:34
23

Arsenal dreigde aartsrivaal Totenham Hotspur een gevoelige slag toe te brengen in de strijd om Champions League-kwalificatie, maar de nummer drie van Engeland hield de schade beperkt. Tottenham knokte zich op Wembley naar zijn eerste (!) gelijkspel van het seizoen, doordat doelman Hugo Lloris vlak voor tijd een penalty stopte.

De derby van Noord-Londen werd al na een kwartier opengebroken. Davinson Sánchez leed op de helft van Arsenal klunzig balverlies, waarna Aaron Ramsey het halve veld over kon steken. De Welshman bleef koelbloedig en omspeelde Lloris: 0-1. Tottenham moest in de achtervolging, maar Arsenal haalde zonder kleerscheuren de rust. Een doelpunt van Harry Kane werd afgekeurd wegens buitenspel en doelman Bernd Leno voorkwam met een schitterende reflex de 1-1 van Moussa Sissoko.

Ook na rust slaagde Tottenham er slechts zelden in om de Arsenal-defensie in verlegenheid te brengen. De grootste kans was zelfs voor Alexandre Lacazette, maar de Fransman verzuimde om de 0-2 aan te tekenen. Een kwartier voor tijd kreeg Tottenham plotseling een strafschop. Kane belandde, al dan niet in buitenspelpositie, in de mangel tussen Laurent Koscielny en Shkodran Mustafi en schoot de toegekende strafschop zelf binnen: 1-1.

Vlak voor het ingaan van de blessuretijd kreeg Arsenal nog een strafschop na een overtreding van Sánchez, maar Lloris stopte de pingel van Pierre Emerick-Aubameyang en groeide uit tot held van The Spurs. In de hectische slotfase kreeg Lucas Torreira nog rood na een harde tackle op Danny Rose.

De wedstrijd eindigde in een puntendeling, waardoor Tottenham en Arsenal nog steeds op vier punten afstand van elkaar staan. Beide clubs voelen echter de hete adem van Manchester United en Chelsea in hun nek. Manchester United springt bij een overwinning op Southampton over Arsenal heen, naar de cruciale vierde plek. Chelsea speelt zondag tegen Fulham en heeft bovendien nog het inhaalduel met Brighton & Hove Albion tegoed.