Portugal remiseert opnieuw én verliest Ronaldo, ruime zeges Frankrijk en Engeland

25-03-2019 22:49
13

Wereldkampioen Frankrijk heeft de goede start aan de kwalificatie voor het EK een passend vervolg gegeven met een 4-0 zege op IJsland. De IJslanders hielden lang stand in het Parc des Princes, maar moesten uiteindelijk op de knieën. Engeland boekte een ruime zege op Montenegro en Portugal deelde de punten met Servië.

Montenegro - Engeland 1-5 (Groep A)
Montenegro kwam na achttien minuten verrassend op voorsprong door Marko Vesovic, die in het strafschopgebied uit kon halen. Engeland was echter niet onder de indruk en stelde via Michael Keane weer orde op zaken. Ross Barkley zorgde voor de rust voor de Engelse voorsprong: 1-2.

Na de rust ging het hard voor de Engelsen, die op het afgelopen WK de halve finale wisten te bereiken. Barkley maakte een kwartier na de pauze zijn tweede, waardoor de hoop bij Montenegro verdween. Het Balkanland kreeg nog kleine kansjes om er voor eigen publiek iets van te maken, maar Engeland hoefde weinig moeite te doen om de poort dicht te houden. Harry Kane maakte er twintig minuten voor tijd 1-4 van en ook Raheem Sterling verscheen op het scorebord.

Engeland gaat aan kop in Groep A met zes uit twee.

Portugal - Servië 1-1 (Groep B)
Portugal heeft ook de tweede EK-kwalificatiewedstrijd niet weten te winnen. Het Servië van aanvoerder Dusan Tadic hield de Portugezen, die in de eerste wedstrijd ook al gelijkspeelden, knap op een 1-1 gelijkspel. Servië opende zeer sterk, drukte Portugal terug en kreeg al na zeven minuten een strafschop na een overtreding van keeper Rui Patricio. Tadic schoot vanaf de stip vervolgens de 0-1 binnen.

Cristiano Ronaldo kreeg daarna goede mogelijkheden om gelijk te maken, maar de doelman van Servië redde twee keer knap. Het Portugese gevaar moest van Ronaldo komen. Extra zuur was het dus dat de 34-jarige superster van Juventus halverwege de eerste helft moest worden vervangen met een hamstringblessure. Over de ernst van de kwetsuur is nog niets bekend. Vlak voor rust maakte Portugal via Danilo Pereiro gelijk: 1-1.

Portugal liet in de tweede helft meerdere mogelijkheden op de voorsprong liggen, daar waar ook Servië er af en toe gevaarlijk uitkwam. Het niveau van het eerste kwartier in de eerste helft werd echter niet meer gehaald. Portugal drukte en drukte, maar Servië hield de boel achterin goed dicht. Raphael Guerreiro kreeg in de blessuretijd nog een grote kans, maar schoot net naast. Oekraïne gaat met vier punten aan kop in Groep B. Portugal staat mete twee punten derde.

Frankrijk - IJsland 4-0 (Groep H)
Frankrijk is hard op weg richting het EK van 2020. Na de 4-1 zege op Moldavië moest ook IJsland er door een 4-0 nederlaag aan geloven. Het leek vanaf de eerste minuut wachten op de Franse openingstreffer, die na twaalf minuten werd gemaakt door Samuel Umtiti, die de bal binnenkopte. Het krachtsverschil was groot, maar IJsland mocht tot diep in de tweede helft hopen op een stuntje, zonder grote kansen te creëeren.

Na de 2-0 van Olivier Giroud in de 68e minuut was er nog maar weinig over van de hoop die IJsland nog had. Kylian Mbappé maakte er op aangeven van Antoine Griezmann 3-0 van. Diezelfde Griezmann mocht vlak voor tijd dankzij Mbappé zelf ook nog scoren: 4-0.

Frankrijk gaat samen met Turkije aan kop, dat eerder op maandag met 4-0 wist te winnen van Moldavië.