VP Award 2019: doelpuntenmachine van PSV eindigt op vijfde plaats

VP Award 2019: doelpuntenmachine van PSV eindigt op vijfde plaats

16-05-2019 15:00
35

De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2019 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar. Vandaag de nummer vijf: PSV-spits Luuk de Jong.

Voor een seizoen waarin PSV-captain De Jong liefst 28 keer trefzeker was in de Eredivisie, beloonde de redactie van VoetbalPrimeur de targetman met een vierde plek, net buiten het erepodium. Omdat een van zijn concurrenten in deze verkiezing bij jullie, onze community, aan de haal ging met veel meer stemmen, moet De Jong het uiteindelijk doen met plek vijf. De Oranje-spits ontving twee procent van de ruim 60.000 stemmen.

Hoogtepunt van 2018/19
'Een van de beste koppers van Europa', werd De Jong dit seizoen regelmatig genoemd. In de Eredivisie én in de Champions League liet de aanvaller wekelijks zien dat-ie in de lucht inderdaad amper te kloppen is. Toen PSV en Ajax elkaar eind september in het Philips Stadion troffen en de Amsterdammers het zonder mandekker Matthijs de Ligt moesten doen, profiteerde de thuisploeg daar optimaal van. Daley Blind en Frenkie de Jong wisten zich totaal geen raad met het aanspeelpunt van PSV. De Jong bleek onbespeelbaar, scoorde één keer en had een belangrijke aandeel in de treffers van Gastón Pereiro en Hirving Lozano. Hij was letterlijk niet te stoppen. 

Conclusie VP
28 doelpunten en 6 assists in 34 Eredivisie-duels, dat is iets om trots op te zijn. Luuk de Jong liet dit seizoen opnieuw zien dat hij tot een van de beste Nederlandse spitsen van het afgelopen decennium kan worden gerekend. Zuur voor de international: de topscorerstitel moet-ie delen met Dusan Tadic. Maandenlang ging De Jong alleen aan kop in het klassement, maar omdat Tadic de afgelopen weken – in tegenstelling tot De Jong – aan de lopende band scoorde en woensdagavond twee keer trefzeker was in Doetinchem, werd hij in extremis tóch nog achterhaald. Dat de PSV'er daar behoorlijk van baalt, was na de wedstrijd tegen Heracles Almelo goed te zien.

Grote vraag is nu: gaat De Jong in 2019/20 opnieuw jacht maken op de topscorerstitel van Nederland? Of vindt hij het, na vijf jaar en drie landstitels in dienst van PSV, tijd voor een nieuwe uitdaging? Zijn avonturen in Duitsland en Engeland werden pijnlijke hoofdstukken in een verder fraaie loopbaan. De Jong wordt in augustus 29. Dit zou een ideaal moment kunnen zijn, voor hemzelf én voor PSV, om zijn status te verzilveren.

No Poll