Waarom Oranje vóór invalbeurt Van de Beek te weinig bezetting in voorste linie had
Oranje plaatste zich donderdagavond ten koste van Engeland voor de finale van de Nations League: 3-1. Oranje had het aanvallend lastig, maar controleerde de wedstrijd. De hoofdrol was in Guimarães voor de zogeheten pressing triggers.
Nederland en Engeland maakten er in de eerste helft geen aantrekkelijk schouwspel van. Dit kwam met name doordat beide ploegen geen oplossing konden vinden voor de middenveld-koppels. Het lukte Oranje in de beginfase niet om de vrije man te vinden: dit was - afhankelijk van de keuze van Ross Barkley - Marten de Roon of Georginio Wijnaldum.
Later in de eerste helft slaagde Oranje er iets beter in De Roon te vinden. Ook kwamen Memphis Depay en Ryan Babel vaker naar het middenveld om aan de bal te komen. De verdedigers van Engeland speelden in de zone en lieten zowel Memphis als Babel gaan. Hierdoor kon Oranje steeds vaker aan aanvallen gaan denken.
Oranje draait warm na een stroeve openingsfase: in de rug van Marcus Rashford wordt De Roon steeds vaker vrijgespeeld. Dit komt doordat Frenkie de Jong uitzakt, Fabian Delph meebeweegt met De Jong en Rashford de verantwoordelijkheid over het afschermen van De Roon niet goed oppakt. De middenvelder draait vaak open en speelt een strakke pass naar Babel of Memphis.
Ondanks dat het Nederlands elftal iets meer controle over de wedstrijd kreeg, was het Engeland dat op voorsprong kwam. Oranje activeerde eigenhandig de pressing trigger van de Engelsen. Wanneer Engeland merkte dat het de passopties bij Nederland naar voren goed had afgesloten en de pass terug volgde, stapten de Engelsen vol door. Het leverde een slippertje en overtreding in het strafschopgebied van Matthijs de Ligt op. Rashford benutte het buitenkansje koelbloedig: 0-1.
Alle passopties naar voren zijn afgesloten door de Engelsen. Door terug te spelen op De Ligt wordt de pressing trigger geactiveerd: Engeland stapt met het gehele team door. De Ligt gaat in de fout waardoor Engeland via een penalty op voorsprong komt.
Maar op de helft van Engeland mochten middenvelders van The Three Lions niet doorstappen op spelers van Oranje in balbezit. Op deze manier zorgde de ploeg van Gareth Southgate ervoor dat er geen ruimte tussen de verdediging en het middenveld gecreëerd werd. Deze tactische instructie zorgde er mede voor dat het Nederlands elftal amper kansen kon creëren, ondanks het overwicht in het veldspel. Daarbij kwam dat bij Oranje Memphis en Babel steeds vaker in de bal kwamen, waardoor er geen bezetting van spitsen op de laatste lijn was. De verdedigers van Engeland hadden daardoor geen enkele moeite om alle spelers van Oranje in het oog te houden.
Op eigen helft zet Engeland het Nederlands elftal niet onder druk. Op deze manier worden er geen ruimtes tussen verdediging en middenveld gecreëerd om in te kunnen voetballen. Daarnaast is vóór de wissel van Donny van de Beek weinig bezetting op de laatste lijn. Oranje kan daardoor niet met diepte achter de laatste lijn spelen.
Laat in de wedstrijd zou De Ligt zijn fout goed maken. De verdediger liep langs het blok en knikte in de korte hoek hard raak: 1-1. Gescoord werd er niet meer in de reguliere speeltijd. In de verlenging deed Oranje precies wat Engeland eerder deed. Tot tweemaal toe zelfs. Engeland activeerde ook bij het Nederlands elftal de pressing trigger: Barkley speelde terug op Harry Maguire waarna Wijnaldum doorjaagde. Ook Memphis hielp daarbij en snoepte de bal van John Stones af, waarna Kyle Walker de bal ongelukkig in eigen doel liet belanden.
Het slotakkoord kwam opnieuw voort uit een pressing trigger: Walker gooide terug, Oranje had alle korte passopties naar voren afgesloten, Memphis gaf druk naar voren en Quincy Promes jaagde fel door na een risicovolle bal door het centrum. Memphis ontving de bal en legde klaar voor de definitieve genadeklap. Een verdiende overwinning die de ploeg van Ronald Koeman een plek in de finale van de Nations League bezorgde.
De pressing triggers bij Oranje in beeld: voorafgaand aan beide doelpunten in de verlenging speelt Engeland noodgedwongen terug. Oranje jaagt daarop fel door. Met succes: dankzij een eigen doelpunt van Walker en een intikker van Promes wint Oranje met 3-1.
De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.