Turkije woest op IJsland: Wat hier gebeurt, getuigt van bijzonder weinig respect'

Turkije woest op IJsland: "Wat hier gebeurt, getuigt van bijzonder weinig respect'

Gepubliceerd: maandag 10 juni 2019 om 10:11ma 10-06-2019 om 10:11

Turkije is razend na een 'racistisch en respectloos' welkom van de nationale ploeg in IJsland. Niet alleen moest de Turkse selectie uren wachten bij de douane, ook werd de Turkse routinier Emre Belozoglu opgewacht door een onbekende IJslander met een afwasborstel.

Turkije speelt dinsdagavond in het Reykjavik de EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. Op papier is het geen wedstrijd waarbij de gemoederen hoog zullen oplopen, maar de bezoekers staan op scherp na de 'bewuste' actie van de douane en een grap van een IJslandse supporter, die een afwasborstel als zogenaamde microfoon gebruikte.

"Wat hier is gebeurd, getuigt van bijzonder weinig respect", foetert aanvoerder Burak Yilmaz. "We vlogen 6,5 uur en stonden vervolgens drie uur te wachten voor de paspoortcontrole. Ze namen de koffers en tassen van iedereen in en doorzochten alles overdreven grondig. Zelfs de toilettasjes. Ze zochten en zochten, en zochten nog een keer. Dit sloeg alles."

Turkije eist excuses van IJsland, zo heeft Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, laten weten. "Hoe ons nationale elftal is behandeld op het vliegveld in IJsland is onacceptabel, op basis van menselijke én diplomatieke verhoudingen. Wij willen de onderste steen boven." Ömer Çelik van de AK-partij: "We zijn middeleeuws behandeld. Dit is een geweldsdelict, schandalig."

Ook is er een klopjacht gaande op de onbekende IJslander, die de afwasborstel onder de neus van 93-voudig international Emre Belozoglu hield. De hashtag #TurksAreComingforIceland is inmiddels trending op Twitter.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws