Schrijnende verschillen in voetbalwereld: Messi pakt 80,8 miljoen meer dan Martens

20 juni 2019 om 16:30

Twee Nederlandse topvoetballers doken recentelijk op in het Franse geruchtencircuit: Matthijs de Ligt en Lieke Martens. De Ligt zou op weg zijn naar Paris Saint-Germain, waar hij honderd miljoen euro (!) in vijf seizoenen tijd kan verdienen. Martens werd door L'Équipe in verband gebracht met het Champions League-winnaar Olympique Lyon, waar ze qua salaris flink vooruit zou kunnen gaan: de Limburgse verdient bij FC Barcelona nog 15 à 20 duizend euro in de maand.

Treffender kan het verschil tussen mannen- en vrouwenvoetbal niet geïllustreerd worden. De Ligt is weliswaar één van de grootste talenten ter wereld, maar moet nog twintig worden en heeft slechts 2,5 seizoen profvoetbal in de benen. Martens daarentegen is al jarenlang een gevestigde naam in de top van het vrouwenvoetbal, speelt al sinds 2011 in het buitenland en werd in 2017 uitgeroepen tot beste speelster ter wereld.

Leoni Blokhuis, één van de twee vrouwelijke voetbalmakelaars in Nederland, schoof zondag aan in Café Hendriks en Genee, waarin het salaris van haar cliënt Vivianne Miedema ter sprake kwam. Blokhuis wil alleen maar kwijt dat de Oranje-topscorer aller tijden, afgelopen seizoen uitgeroepen tot beste speelster in de Premier League, op jaarbasis 'geen ton' verdient. Waarschijnlijk bevindt het jaarinkomen van Miedema zich wel in die orde van grootte. Ter vergelijking: collega-PFA Award-winnaar Virgil van Dijk mag volgens Britse media jaarlijks dertien miljoen bijschrijven...

Het is al jarenlang een netelige kwestie in de wereld van het damesvoetbal: het grote verschil in inkomsten met mannelijke topspelers. Kika van Es kaartte het in november al aan: talentvolle jeugdspeelsters hebben in Nederland nog te weinig mogelijkheden om zich volledig op hun voetbalcarrière te richten. "Er loopt veel talent rond in Nederland, maar ze zijn verplicht om nog naar school te gaan", liet ze weten bij De Tafel van Kees.

Van Es werd op latere leeftijd pas fullprof, tot haar grote opluchting. De linksback van Ajax Oranje moest het afgelopen seizoen dagelijks heen en weer pendelen tussen het Brabantse Oirschot en Amsterdam "Ik vertrek zelf om half acht 's ochtends en ik kom 's avonds laat pas weer thuis. Als ik dan ook nog moet werken of studeren... Dat is niet te doen."

Voor de beste speelster ter wereld zijn de ongelijke financiële verhoudingen zelfs een reden om het WK te schieten: Ada Hegerberg, de eerste vrouwelijke Ballon d'Or-winnaar ooit, weigert al twee jaar lang om voor de nationale ploeg van Noorwegen uit te komen, uit onvrede over de inkomensongelijkheid tussen het mannen- en vrouwenelftal. Hoewel de Noorse bond vlak na het EK in Nederland een overeenkomst tekende waarin men beloofde om de inkomsten voor mannen en vrouwen gelijk te trekken, is er volgens Hegerberg nog steeds een lange weg te gaan.

Het verschil tussen de bestbetaalde mannelijke en vrouwelijk voetballer ter wereld is dan ook astronomisch. Hegerberg verdient volgens France Football vier ton per jaar bij Olympique Lyon en blijft ploeggenoten Amandine Henry (360 duizend) en Wendie Renard (348 duizend) net voor. Zakenblad Forbes pakte onlangs groot uit met de inkomsten van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, die met jaarsalarissen, salaris plus premie, van 81 en 57 miljoen euro veruit de bestbetaalde sporters ter wereld zijn.

De populaire WK-topscorer Alex Morgan is verbonden aan merken als Nationwide, Nike, Coca-Cola, Panasonic en Bridgestone: daardoor komt de Amerikaanse op ruim 2,5 miljoen euro aan inkomsten per jaar. Dit bedrag is echter een schijntje in vergelijking met wat Messi en Ronaldo jaarlijks aan commerciële inkomsten binnenharken. Volgens Forbes houdt Messi 31 miljoen euro over aan zijn deals met Adidas, Pepsi, Lays et cetera. Ronaldo is het uithangbord van onder meer Nike, Dubai Holding, Herbalife en zijn eigen CR7-kledinglijn: goed voor 39 miljoen per jaar.

Tennisster Serena Williams is de enige vrouw in de top-honderd van Forbes. De 23-voudig Grand Slam-winnaar heeft een jaarsalaris van 'slechts' 3,7 miljoen euro, maar harkt ruim 22 miljoen euro aan sponsorinkomsten binnen: genoeg voor een 63ste plek in de lijst. Het bewijst dat ook de absolute top van het vrouwentennis en het vrouwenvoetbal nog mijlenver uit elkaar liggen qua financiën: in de lijst met de twintig rijkste sportvrouwen ter wereld zijn dan ook veertien tennissters en geen enkele voetbalster terug te vinden.

En wat te denken van het verschil in prijzengeld? De winnaar van het vrouwen-WK mag ongeveer 3,5 miljoen euro bijschrijven: een drie keer zo hoog bedrag als tijdens het vorige WK in 2015, maar nog steeds aanzienlijk minder dan de negen miljoen euro die Nederland als verliezend Nations League-finalist ontving. De totale prijzenpot voor alle deelnemers bedraagt bijna 27 miljoen euro. Frankrijk incasseerde in 2018 een bedrag van 34 miljoen na de gewonnen WK-finale tegen Kroatië. De 32 deelnemers aan de eindronde in Rusland mochten samen 357 miljoen (!) euro aan prijzengeld verdelen.

Natuurlijk, mannenvoetbal spreekt bij zowel het mondiale publiek als de grote commerciële partijen meer tot de verbeelding dan vrouwenvoetbal: dat Messi en Ronaldo meer verdienen dan Hegerberg en Martens, is dan ook begrijpelijk. Dit neemt echter niet weg dat de verschillen in inkomsten schrijnend groot zijn. Het niveau is misschien een beetje lager en de balcirculatie flink wat trager, zou Hans Teeuwen zeggen, maar vrouwenvoetbal blijft één van de snelst groeiende sporten ter wereld. Zou het dan niet logisch zijn als de inkomsten navenant meestijgen?

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)