Hoe Spitse zich revancheerde tegen Canada en bewees onmisbaar te zijn voor Oranje

Hoe Spitse zich revancheerde tegen Canada en bewees onmisbaar te zijn voor Oranje

Gepubliceerd: vrijdag 21 juni 2019 om 11:50vr 21-06-2019 om 11:50

Laatste update: vrijdag 21 juni 2019 om 13:22vr 21-06-2019 om 13:22

Sherida Spitse was één van de meest bekritiseerde Oranje-speelsters na de eerste twee wedstrijden van de Nederlandse vrouwen. In de eerste serieuze test van het toernooi bleek echter overduidelijk dat ze wel degelijk van groot belang is voor het team. Statistieken onderbouwen dit, maar het was ook zeker zichtbaar in het positie kiezen in balbezit, haar verdedigende acties en in de coaching. VoetbalPrimeur analyseert het optreden van de 29-jarige Friezin.

Door Ruud Bijnen

Spitse speelde donderdag 69 minuten mee tegen Canada, voordat ze vervangen werd door Jill Roord. Slechts drie van haar 36 balcontacten leidden tot balverlies. In alle overige 33 gevallen koos ze voor een goede oplossing, alhoewel enkele dieptepasses iets nauwkeuriger hadden gekund. In balbezit bleek haar waarde vooral bij het verleggen van het spel in de breedte: dat deed ze negenmaal uitstekend. Opvallend positief was het aantal balveroveringen: acht keer. Spitse verloor wel vier kopduels van de boomlange Christine Sinclair bij trappen vanaf de Canadese keepster, een klein smetje op een verder uitstekend optreden.

Positie kiezen in balbezit
Wie op Spitse lette wanneer Nederland de bal had, zag dat Oranje's nummer 8 heel veel om zich heen keek en altijd centraal tussen haar tegenstanders positie probeerde te kiezen. Daarmee wordt bedoeld dat ze exact midden tussen haar opponenten ging staan, op een zo groot mogelijke afstand van alle Canadezen. Dit is een heel eenvoudige manier om zichzelf de optimale tijd en ruimte te geven het spel te verleggen.

Over het algemeen stond Spitse wat verder af van de kant waar de bal is, om vervolgens goed getimed naar de bal te lopen zodat ze vrij ingespeeld kon worden. Ontving ze de bal, dan wist ze het spel dus liefst negen keer succesvol te verplaatsen, waardoor Nederland onder de druk van de Canadese vrouwen uit kwam. Dit geeft een team veel rust, tijd en langduriger balbezit.


Spitse staat exact midden tussen haar drie dichtstbijzijnde medespeelsters. Constant om haar heen kijken waar ze staat, gaat hieraan vooraf. Ze kan in dit specifieke geval meer opengedraaid staan. Dat nodigt een medespeler meer uit om de bal naar haar toe te spelen.

Verdedigende acties en direct gevaar
Met haar passing is Spitse in potentie ontzettend goed. Het komt er dit toernooi nog niet helemaal uit, maar bij vlagen is het zichtbaar. In deze wedstrijd wist ze op snelheid een aantal keren de bal over grote afstand door de lucht en over de grond uitstekend weg te leggen. Gecombineerd met haar inzicht om verdedigend goed getimed voor haar tegenstander te komen en de bal te veroveren, kan ze in de omschakeling naar de aanval direct iemand vrij zetten. De vraag is alleen of Oranje daar de juiste vrouwen voor heeft voorin.


Canada probeert vanaf links een in de bal komende speelster in te spelen. De speelster die de pass verzorgt, loopt zelf door en in potentie is dit een levensgevaarlijke situatie als de kaats doorkomt. Spitse doorziet het, komt uitstekend getimed voor haar tegenstander, speelt de bal voor zich uit en verzorgt een nauwkeurige pass over 40 meter door de lucht op Miedema. Die komt net wat snelheid te kort om haar tegenstander voor te blijven en alleen voor de keepster van Canada te komen.

Coachend aanwezig
Met haar spel aan de bal zorgt ze voor rust door altijd het spel te verleggen en een speelster te vinden die het spel voor zich heeft. Verder is Spitse altijd een zekerheid voor de aanvallende middenvelders én aanvalsters: de recordinternational van Oranje is altijd aanspeelbaar voor een balletje terug. Dit geeft de speelsters voorin minder angst voor balverlies én de wetenschap dat terugdraaien en -spelen altijd kan.

Daarnaast blijkt Spitse zeer nadrukkelijk aanwezig met armgebaren en met luide stem. Ze wijst medespeelsters waar ze moeten lopen in verdedigend en in aanvallend opzicht. Ook geeft ze aan waar de bal naartoe kan voor de speelsters die de bal gaan ontvangen. Het zijn belangrijke factoren die vaak niet worden meegenomen als er in kritische woorden gesproken wordt over speelsters.


Een karakteristieke houding van Spitse, met de arm wijzend naar de ruimte waarin ze een medespeelster probeert te dirigeren.

Nederland speelde als team uitstekend tegen de nummer vijf van de wereld en Spitse was zeer belangrijk in de genoemde punten. De door Your Tactical Analyst bijgeschoolde middenvelder onderscheidde zich bovendien met haar perfecte trap en leverde een fraaie assist bij de 1-0 van Anouk Dekker. Dat Spitse voortijdig gewisseld werd, leek duidelijk uit voorzorg en niet uit ontevredenheid van de coach. De feiten tegen Canada lijken te onderbouwen waarom bondscoach Wiegman vasthoudt aan haar nummer 8.

Ruud Bijnen is als voetbalanalist werkzaam voor Almere City, heeft onlangs master in coaching aan het Cruijff Institute behaald en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Poll

Waar gaan de Leeuwinnen eindigen na de groepswinst?

(3595 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws