Verenigde Staten wint spektakelstuk van Engeland en treft Nederland of Zweden

02-07-2019 22:55 Laatste update: 22:34
55

Amerika heeft zich met hangen en wurgen geplaatst voor de finale van het WK en treft daarin Nederland of Zweden. De titelverdediger won een zeer meeslepende wedstrijd met 1-2 van Engeland en staat voor de derde keer op rij in de finale.

De wedstrijd in de halve finale bleek een grote reclame voor het vrouwenvoetbal en was de meest aantrekkelijke en spannende van het toernooi tot nu toe. Amerika begon energiek, daar waar Engeland ietwat nerveus oogde. Amerika zette al vroeg in het duel de toon. De winnaar van het WK 2015 trok de wedstrijd in een vroeg stadium naar zich toe via Christen Press, die raak kopte na een voorzet op rechts van Kelley O'Hara: 0-1.

Amerika kon die voorsprong niet lang vasthouden. WK-topscorer Ellen White zette Engeland een kleine tien minuten later tegen de verhouding in op gelijke hoogte en maakte zo haar zesde goal van het toernooi.

Engeland, dat inmiddels naar de vierde versnelling was geschakeld, kreeg na een half uur spelen de tweede Amerikaanse treffer tegen. De jarige Alex Morgan (30) kroop langs haar directe tegenstander en verschalkte Carly Telford eveneens met het hoofd: 1-2. De Engelsen, geleid door Phil Neville, waren tot aan de rust de betere partij, maar konden niet doordrukken.

Amerika leek de voorsprong in de tweede helft te koesteren en had veel overtredingen nodig om Engeland op afstand te houden. Neville bracht vers bloed om de gelijkmaker te forceren. Die leek er ook te komen, maar na inmenging van de VAR werd de goal van White in de 67e minuut vanwege buitenspel afgekeurd.

White, veruit de gevaarlijkste vrouw aan Engelse zijde, leek tien minuten voor tijd een kans te verprutsen, maar uit de herhaling bleek dat zij door Becky Sauerbrunn uit balans werd gehaald. Na een overleg van enkele minuten besloot de scheidsrechter de bal op de stip te leggen. Niet White, maar Steph Houghton ging achter de bal staan, maar haar inzet werd gekeerd door Alyssa Naeher.

Engeland moest de slotfase vervolgens voortzetten zonder Millie Bright, die vanwege twee gele kaarten mocht vertrekken. Amerika overleefde de Engelse storm en speelt aankomende zondag de finale.