Het gerenoveerde FC Twente van transfertovenaar Van Leeuwen: nu nog een spits

Het gerenoveerde FC Twente van transfertovenaar Van Leeuwen: nu nog een spits

Gepubliceerd: woensdag 17 juli 2019 om 14:00wo 17-07-2019 om 14:00

Laatste update: woensdag 17 juli 2019 om 16:55wo 17-07-2019 om 16:55

Imponerend was het, hoe technisch directeur Ted van Leeuwen er afgelopen zomer in slaagde om met een lege portemonnee een kampioensteam samen te stellen in Enschede. De transferguru van FC Twente heeft na de promotie naar de Eredivisie opnieuw een bonte verzameling spelers naar de Grolsch Veste gehaald. Met een gerenoveerd elftal en een nieuwe, onervaren trainer aan het roer lijkt overleven nu het voornaamste doel. 

Welgeteld nul euro kostten de zeven nieuwelingen die FC Twente vooralsnog aan de selectie wist toe te voegen. Het imponerende netwerk van Ted van Leeuwen blijkt deze zomer wederom van grote waarde voor de gevallen topploeg uit Enschede. Na de degradatie uit de Eredivisie viel de selectie volledig uiteen en zelfs voor de nieuwe technisch directeur leek het een schier onmogelijke klus om met een minimaal budget een elftal samen te stellen dat direct zou meestrijden om promotie. Toch kreeg hij het voor elkaar. Met name Aitor Cantalapiedra (13 goals, 8 assists) bleek een schot in de roos. FC Twente troefde de concurrentie af en veroverde de titel in de Keuken Kampioen Divisie, maar in mei kon Van Leeuwen grotendeels weer op nul beginnen. Trainer Marino Pusic moest wieberen en een groot aantal huurlingen en spelers met aflopende contracten vertrok. 

De man aan de knoppen durfde het daarna aan om met Gonzalo García García de Eredivisie in te gaan. De voormalig middenvelder, afgelopen seizoen rechterhand van Pusic, begint in de Grolsch Veste aan zijn allereerste klus als zelfstandig coach. Momenteel maakt Van Leeuwen overuren om een Eredivisie-waardig elftal op poten te krijgen. Drie spelers werden inmiddels transfervrij ingelijfd, vier anderen kwamen op huurbasis naar de Grolsch Veste.

Dinsdag sloeg Van Leeuwen met middenvelder Giorgi Aburjania (Sevilla) en aanvaller Keito Nakamura (Gamba Osaka) een dubbelslag. Beide spelers worden door hun werkgevers tot medio 2021 uitgeleend. In gesprek met TC/Tubantia noemde Van Leeuwen de komst van Nakamura 'de meest gecompliceerde transfer' uit zijn carrière. Het Japanse wonderkind lijkt met Rafik Zekhnini, opnieuw gehuurd van Fiorentina, om een plek op de linkerflank te gaan strijden.  

Exotisch middenveld
De invulling van het middenveld levert op dit moment de meeste vraagtekens op. Routinier en clubman Wout Brama raakte eerder dit jaar geblesseerd en is mogelijk nog maanden uit de roulatie. Aburjania is inzetbaar als aanvallende middenvelder of in een meer controlerende rol. De Georgiër kan een koppeltje gaan vormen met de Albanese aanwinst Lindon Selahi. Hij kwam over van Standard Luik. Jelle van der Heyden en Tim Hölscher zijn de alternatieven. Op 10 beschikt Garcia Garcia over Javier Espinosa, Alexander Laukart en de blessuregevoelige Haris Vuckic.  

Linksback José Matos - een Spanjaard, net als Aitor en Espinosa - wordt gehuurd van FC Cádiz. Hij is de opvolger van Ricardinho, die na één jaar weer vertrokken is. De nieuwe man op rechts is good old Paul Verhaegh, overgekomen van VfL Wolfsburg. Verhaegh (35) is volgens Van Leeuwen 'een superprof'. Met zijn routine en ervaring in de Bundesliga en bij het Nederlands elftal wordt de vleugelverdediger van grote waarde.

Peet Bijen, Xandro Schenk en Julio Pleguezuelo (afkomstig van Arsenal) zijn momenteel de opties in het centrum van de defensie. Twente hoopt naar verluidt ook nog een extra seizoen op Cristian González. Hij werd afgelopen seizoen gehuurd van Sevilla en is voorlopig teruggekeerd naar de nieuwe club van Luuk de Jong. Joël Drommel verlengde zijn aflopende contract in mei met twee jaar en lijkt eerste doelman te blijven, al kan Garcia Garcia ook kiezen voor Jorn Brondeel. 

Spits gezocht
Met Zekhnini, Nakamura en smaakmaker Aitor zijn de flanken aardig bezet. Dat geldt niet voor de spitspositie. Tom Boere staat in de concrete belangstelling van het naar de Süper Lig gepromoveerde Denizlispor en het is onwaarschijnlijk dat FC Twente van plan is om met Jari Oosterwijk, afgelopen seizoen geen basisspeler, de Eredivisie in te gaan. Als iemand in staat is om voor het sluiten van de markt nog een offensieve versterking uit zijn hoge hoed te toveren, dan is het Van Leeuwen wel. 

Op welke posities heeft FC Twente nog versterking nodig? Is Oosterwijk goed genoeg voor de Eredivisie? En gaat FC Twente zich handhaven, denk jij? Deel je mening in de comments! 

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Gaat FC Twente zich komend seizoen handhaven?

Ja
79%
Nee
21%
(2026 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws