Van de Beek op weg naar Real Madrid: 'Geen Galáctico, wel een unieke speler'

Van de Beek op weg naar Real Madrid: 'Geen Galáctico, wel een unieke speler'

03-08-2019 13:30
114

Donny van de Beek in het maagdelijk wit van Real Madrid: het is een beeld dat de laatste dagen steeds realistischer wordt. De Madrileense belangstelling voor de 22-jarige uitblinker van Ajax is volgens journalist Matt Wiltse het resultaat van een optelsom. Real heeft de unieke kwaliteiten van Van de Beek nodig.

Deze week meldden Marca en AS dat Real Madrid een persoonlijk akkoord heeft bereikt met Van de Beek. Alleen Ajax zou nog groen licht moeten geven. Er wordt gesproken over een transfersom van 60 tot 70 miljoen euro. Wiltse, die namens Real-platform Managing Madrid dicht op het vuur zit bij De Koninklijke, vertelt aan VoetbalPrimeur hoe in Spanje tegen de verwachte komst van Van de Beek wordt aangekeken.

"Voor de meeste Real Madrid-supporters was Van de Beek relatief onbekend, tot de laatste zes maanden van het afgelopen seizoen. Als je een Madridista zou hebben gevraagd welke Ajax-speler het meest welkom was in Bernabéu, dan had hij Matthijs de Ligt of Frenkie de Jong genoemd. Maar het was gewoon Van de Beek die Real Madrid kapotmaakte in de achtste finale van de Champions League", zegt Wiltse.

"In Spanje wordt Donny getypeerd als een middenvelder met 'llegada', iemand die diepte heeft in zijn spel en vaak in de zestien komt. Het spreekt in zijn voordeel dat hij aan de lopende band scoort, een kwaliteit die ontbreekt op het huidige middenveld van Real Madrid. Opgeteld met zijn leeftijd (22, red.) zou zijn komst veel voordelen hebben, daar zijn alle Real-fans het wel over eens. Maar er blijven toch wat vragen hangen."

"Want is Van de Beek wel écht klaar voor de stap naar Real Madrid? Dat vragen veel mensen zich hier af. Het is de ultieme uitdaging. Als een voetballer naar Madrid verhuist, betekent dat een vertienvoudiging van de aandacht. Elke beweging die een speler maakt, zowel op als buiten het veld, wordt onder de loep genomen en uitgebreid besproken."

"Die constante druk kan zelfs de meest getalenteerde speler te veel worden. Is Van de Beek bijvoorbeeld een betere speler dan Dani Ceballos? Of Isco? Of James Rodriguez? En hoe zit het dan met Martin Odegaard? Ik vraag me af, en veel Real-fans met mij, of Van de Beek met zijn prijskaartje van 50, 60 of 70 miljoen euro beduidend beter is dan deze namen. Natuurlijk heeft hij indruk gemaakt vorig seizoen, maar Van de Beek is qua naam geen Galáctico."

"Van de Beek past wel precies in het profiel dat Zinedine Zidane zoekt. Namelijk: een veelscorende middenvelder. Na het vertrek van Cristiano Ronaldo moeten meer spelers voor goals gaan zorgen, maar Kroos, Modric, Isco, Ceballos en Valverde hebben nog nooit meer dan tien keer in een seizoen gescoord. Met zijn doelpunten vanaf het middenveld zou Van de Beek uniek zijn bij Real Madrid, wat de kans op een basisplek groter maakt."

"Zidane heeft aan het eind van vorig seizoen grote veranderingen aangekondigd, maar tot ongenoegen van de Madrileense fans is daar in de voorbereiding weinig van terug te zien. Wel heeft Zidane geschoven met zijn systeem. Hij lijkt af te stappen van zijn vertrouwde 4-3-3 en te kiezen voor 4-4-2 of 4-2-3-1. Dat is in het voordeel van Van de Beek, want in beide systemen ligt er wel een basisplek voor hem in het verschiet."

"In de voorbereiding heeft Isco in een aanvallende rol op het middenveld gespeeld, maar Van de Beek past beter op die positie. Bovendien scoort hij meer dan Isco. Maar Zidane heeft een overvloed aan mogelijkheden in zijn selectie, dus Van de Beek zal met een hoop spelers moeten concurreren. Ook Modric en Jovic kunnen op 10 spelen."

"Na een vrij dramatische voorbereiding (7-3 nederlaag tegen rivaal Atlético Madrid en slechts één zege in vijf oefenduels met grote clubs, red.), wil Real Madrid een aankoop presenteren. Van de Beek staat al een hele tijd op het lijstje, maar de slechte prestaties van de afgelopen weken hebben eraan bijgedragen dat Real er nu vaart achter zet. Zidane en de clubleiding zullen er alles aan doen om een rampseizoen zoals het vorige te voorkomen. Als Van de Beek zijn goals, assists en indrukwekkende motor meeneemt naar Bernabéu, zal hij snel de harten van de Real-fans veroveren."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)