Sterk AZ deelt koppositie met Heerenveen na eerste speelronde Eredivisie

04-08-2019 21:50 Laatste update: 21:56
96

AZ mag zich na de eerste speelronde koploper van de Eredivisie noemen. In Alkmaar werd Fortuna Sittard met duidelijke cijfers over de knie gelegd: 4-0. Het was de eerste keer dat een Eredivisie-wedstrijd om 20.00 uur begon.

In de eerste helft waren de hoogtepunten zeldzaam. Het mooiste moment kwam van de tribune: in de twaalfde minuut brachten de supporters van AZ en Fortuna Sittard een eerbetoon aan Fernando Ricksen, die kampt met de progressieve spier- en zenuwziekte ALS.

Het duurde tot de 53ste minuut, maar toen was AZ ook los. Ron Vlaar opende de score met een geluksgoal, waarna Oussama Idrissi er amper twee minuten later op aangeven van Myron Boadu 2-0 van maakte. Boadu zorgde weer vier minuten later zelf voor de 3-0.

AZ nam vervolgens gas terug, met oog op de Europa League-wedstrijd tegen FK Mariupol (donderdag). Arne Slot, die zijn vuurdoop beleefde als hoofdtrainer in de Eredivisie, bracht Jordy Clasie, Ferdy Druijf en Tijjani Reijnders voor Idrissi, Boadu en Stijn Wuytens.

In de slotfase viel nog één doelpunt in het AFAS Stadion. Nadat Fortuna-verdediger Branislav Ninaj een treffer wist te voorkomen met een redding op doellijn, sloeg Yukinari Sugawara wel toe. De Japanse debutant van AZ tekende voor het slotakkoord: 4-0.

AZ sluit de eerste speelronde af als koploper van de Eredivisie, samen met sc Heerenveen. FC Utrecht, VVV-Venlo, Willem II en FC Groningen hebben ook drie punten, maar de Alkmaarders scoorden net als Heerenveen vier keer.