'Ajax nu zoveel sterker dan de rest dat de titel een zekerheid is van 75 procent'

'Ajax nu zoveel sterker dan de rest dat de titel een zekerheid is van 75 procent'

Gepubliceerd: dinsdag 13 augustus 2019 om 07:19di 13-08-2019 om 07:19

Voormalig Ajax-commissaris Theo van Duivenbode ziet dat de salarissen in de Johan Cruijff Arena flink omhoog zijn gegaan. Waar tussen 2012 en 2017 het plafond op één miljoen lag, verdienen sterspelers als Hakim Ziyech nu meer dan vier miljoen.

"De markt en liquiditeitspositie zijn nu heel anders dan toen wij begonnen. Toen zaten we met een enorm vermogensverlies", vertelt Van Duivenbode in de Volkskrant. "Dankzij Frank de Boer werd dat al snel omgezet in flinke winst door viermaal op rij de Champions League te halen. Vorig seizoen is er nog veel meer opgehaald met die transfers en uitstekende Champions League-campagne."

Van Duivenbode hield wel eens transfers tegen als er 'belachelijke salarissen' betaald moesten worden. "We hadden drie categorieën. Categorie 3: Een goede speler om het basiselftal mee op te vullen. Categorie 2: Een uitstekende speler die het verschil maakt, maar anderen niet beter maakt. Categorie 1: een supertopper die ook andere spelers beter maakt. Nou, daar wilde je wel wat voor doen, maar die supertoppers wilden niet in de Eredivisie spelen."

Dat lijkt veranderd. "Ik vind Ziyech van categorie 1", stelt van Duivenbode. "Als je die kan behouden dan snap ik dat je investeert." Onder meer ex-Premier League-spelers Dusan Tadic en Daley Blind strijken ook een vorstelijk salaris op. Van Duivenbode vindt niet dat de club financieel grote risico's neemt.

"Bovendien is Ajax nu zoveel sterker dan de rest dat de landstitel een zekerheid is van 75 procent. En volgend seizoen hoeft de kampioen van Nederland geen voorrondes te spelen. Als je maar onthoudt: geef nooit meer uit dan je hebt."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws