Koeman 31 jaar na 'Thon-incident' terug in Hamburg: 'Allemaal wat verstandiger nu'

Koeman 31 jaar na 'Thon-incident' terug in Hamburg: 'Allemaal wat verstandiger nu'

06-09-2019 09:11
54

Oranje-bondscoach Ronald Koeman is terug op historische grond. In Hamburg – waar Oranje het vrijdagavond opneemt tegen Duitsland – speelde Koeman in 1988 de halve finale van het EK.

Hoe het afliep, moge bekend zijn: Koeman benutte een strafschop, Marco van Basten gleed vlak voor tijd de winnende goal binnen en Oranje zou zich tegen de Sovjet-Unie tot Europees kampioen kronen. Na de gewonnen halve finale veegde de huidige bondscoach zijn achterwerk af met het shirt van tegenstander Olaf Thon.

Het was het toppunt in de voetbalrivaliteit tussen Nederland en Duitsland, die anno 2019 een stuk minder aanwezig is. "Het wordt allemaal wat minder opgeblazen", concludeert Koeman tegenover het Algemeen Dagblad. "We zijn allemaal wat verstandiger geworden."

De bondscoach merkt dat Nederland en Duitsland 31 jaar na de halve EK-finale een stuk dichter naar elkaar toe zijn gegroeid. "De KNVB is regelmatig met de Duitse bond in contact over de toekomst van het voetbal. De rivaliteit is gezonder dan toen. Maar zodra de scheidsrechter fluit, moet je er alles aan doen om te winnen. Dat blijft natuurlijk zo", voegt hij daaraan toe.

Oranje en Duitsland vervolgen vrijdagavond hun EK-kwalificatiecyclus. De aftrap in Hamburg staat gepland voor 20.45 uur.