Vijf conclusies: nieuwe Held van Mestalla, Ajax vervolgt bizarre reeks in Europa

Vijf conclusies: nieuwe Held van Mestalla, Ajax vervolgt bizarre reeks in Europa

03-10-2019 00:00
75

Door overwinningen op Lille (3-0) en Valencia (0-3) is Ajax na twee speelronden de trotse koploper van Groep H in de Champions League. VoetbalPrimeur vijf conclusies na een bewogen avond in Mestalla.

Perfecte start Ajax
Twee wedstrijden, zes punten en een doelsaldo van +6: Ajax had niet beter aan de groepsfase van de Champions League kunnen beginnen. En dan te bedenken dat trainer Erik ten Hag - net als de critici - nog helemaal niet zo tevreden is over zijn ploeg. Over drie weken komt Chelsea naar Amsterdam en Ajax is 'gewoon' favoriet.

Held van Mestalla
In 2002 groeide Joey Didulica bij Ajax uit tot de Held van Mestalla, zeventien jaar later was het de beurt aan Andre Onana. De doelman uit Kameroen had genoeg te doen tegen Valencia, dat helemaal niet zo slecht speelde. Maar telkens bleek Onana een sta-in-de-weg. Hij had bovendien goede vriend aan de paal. Hoogtepunt was zijn redding vlak na rust op een van richting veranderd schot van Ferran Torres. Fenomenaal.

Kwetsbare Cillessen
Waar Onana een mooie avond beleefde, was Jasper Cillessen aan de andere kant een stuk minder gelukkig. Uitgerekend tegen zijn oude club Ajax toonde de eerste keeper van het Nederlands elftal zich kwetsbaar. Enorme blunders maakte hij niet, maar misschien had Cillessen meer kunnen doen bij de doelpunten van Hakim Ziyech en Quincy Promes.

Bizarre uitreeks
Sturm Graz, Standard Luik, Dinamo Kiev, Bayern München, Benfica, AEK Athene, Real Madrid, Juventus, Tottenham Hotspur, PAOK Saloniki, APOEL Nicosia en Valencia. Bij deze clubs ging Ajax het laatste jaar op bezoek in Europees verband - en niet één keer verloren de Amsterdammers. Ajax is nu twaalf (!) Europese uitwedstrijden op rij ongeslagen.

Hál-lo coëfficiëntenlijst
De goede resultaten van Ajax in Europa zijn prachtig nieuws voor het Nederlandse voetbal. Op de basis van dit seizoen staat Nederland nu op de eerste plaats op van de beruchte coëfficiëntenranking van de UEFA, met 5,400 punten. Bovendien wordt door de Ajax-triomf de negende plaats heroverd op Oekraïne en is de kloof met Oostenrijk en Turkije vergroot.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)