BeNeLiga-'piste' onderzocht: 'Krijgen we over tien jaar wellicht spijt van'

BeNeLiga-'piste' onderzocht: 'Krijgen we over tien jaar wellicht spijt van'

26-10-2019 21:17 Laatste update: 27-10-2019 09:15
46

De tijd is rijp voor de Nederlandse en Belgische clubs om zich te verenigen in een BeNeLiga, vindt Racing Genk-voorzitter Peter Croonen. De preses van de regerend Jupiler Pro League-kampioen denkt dat een gemeenschappelijke competitie dé oplossing is voor de Lage Landen om de kloof met de Europese topcompetities te dichten.

Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe zwengelde deze week weer de BeneLiga-discussie aan. Vrijdag reageerde de KNVB met het nieuws dat er een haalbaarheidsonderzoek is opgestart. "Als we deze piste niet grondig onderzoeken, gaan we daar over tien jaar misschien spijt van krijgen", laat Croonen weten aan het persbureau Belga. "De evidente emotionele weerstanden die er zijn, mogen geen excuus vormen."

Croonen ziet landen als Engeland, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Italië ieder jaar verder uitlopen op 'opleidingslanden' Nederland en België, met name in financieel opzicht. "Helaas zijn er weinig potentiële gamechangers. Een BeNeLiga kan dat wel zijn. Plots creëer je een markt van 28 miljoen mensen, in plaats van 11 en 17 miljoen", stelt hij. "Met grotere budgetten, wat theoretisch mogelijk is in die markt van 28 miljoen, kan op lange termijn de kloof met de 'big five' deels gedicht worden. De ambitie van een grensoverschrijdende competitie moet zijn om de zesde Europese liga te worden."