'Van Bommel had wel gelijk: niet op het middenveld, maar achterin zit het fout'

'Van Bommel had wel gelijk: niet op het middenveld, maar achterin zit het fout'

Gepubliceerd: vrijdag 8 november 2019 om 15:20vr 08-11-2019 om 15:20

Als er geen hele gekke dingen meer gebeuren tot aan mei, dan heeft PSV het dieptepunt van het seizoen al bereikt. De smadelijke 4-1 tegen LASK Linz zal nog wel even na blijven dreunen in Eindhoven. Tijd voor een nabeschouwing met voormalig PSV-verdediger en clubicoon Jan Poortvliet.

De negentienvoudig Oranje-international, WK-finalist in 1978, heeft uiteraard gekeken naar het Echec van Linz. "Je verwacht wel dat het moeilijk wordt. Maar dat je zo kansloos bent tegen zo'n ploeg, terwijl je al een paar keer héél goed weg bent gekomen... Schrikbarend", oordeelt Poortvliet in gesprek met VoetbalPrimeur. "Het was een beetje los zand, iedereen wil wel wat doen, maar niet de dingen die je moet doen. En zonder de extra kwaliteit van Donyell Malen en Steven Bergwijn zie je hoe kwetsbaar je bent."

Met name de PSV-defensie zakte volgens Poortvliet door het ijs in Oostenrijk. "In de Eredivisie red je het nog wel met Daniel Schwaab en Nick Viergever, maar die verdediging is niet goed genoeg voor deze wedstrijden", klinkt het. De 64-jarige Zeeuw begrijpt dan ook dat trainer Mark van Bommel vast blijft houden aan een middenveldblok met twee controleurs. "Ik denk nu: misschien had hij wel gelijk om die organisatie zo te houden. Er wordt vaak geroepen dat het op het middenveld niet klopt, maar het klopt juist achterin niet. Dat buffertje heb je wel nodig."

"Niemand heeft iets toegevoegd"
Kenneth Perez besprak donderdagavond de transferzomer van PSV en kwam tot de conclusie dat geen van de zomerse aanwinsten tot nu toe succesvol is gebleken. Poortvliet is het hiermee eens. "Twee linksbacks die nooit spelen (Toni Lato en Olivier Boscagli, red.), Timo Baumgartl die op de bank zit, Schwaab weer terug, die Griekse spits (Kostas Mitroglou, red.)...", somt hij op. "Niet goed, gewoon slecht. Niemand heeft iets toegevoegd. Alleen Ritsu Doan een beetje, maar die kan het niet in zijn eentje dragen. Die moet met die goochelaars spelen, als die weer fit zijn."

Ook Willy en René van de Kerkhof lieten hun licht schijnen over het huidige PSV: René pleitte voor een keeperswissel, maar zijn oud-ploeggenoot vindt dat iets te rigoureus. "Dan moet je echt honderd procent zeker zijn. Van Bommel kennende gaat hij dat ook niet doen", aldus Poortvliet, die Jeroen Zoet donderdag in de fout zag gaan, maar vertrouwen houdt in de sluitpost. "Tegenover die fout stonden vier, vijf geweldige reddingen. En wat stond er voor hem? Wat deden die? Als de organisatie niet klopt, is het ook lastig voor een keeper. Dan zou ik eerder daaraan werken."

Van Bommel krijgt vertrouwen
Die schone taak is weggelegd voor Van Bommel. De trainer ligt onder vuur na de magere reeks van de laatste tijd, maar is volgens Poortvliet nog steeds de juiste man op de juiste plaats. "Hij werd een paar weken terug nog bewierookt: zijn kop uitgestoken, veel jonge gasten erin, aardig spel. Hij heeft alleen pech met al die blessures. Als iedereen weer fit is, komt het wel weer."

Totdat het zover is, kan Van Bommel het beste zo weinig mogelijk risico's nemen, denkt De Tovenaar van Arnemuiden. "Zo'n Denzel Dumfries zit vol goede wil. Hij wil echter vooral aanvallen, terwijl je nu juist moet wikken en wegen: eerst je organisatie neerzetten, zorgen dat je de nul houdt en van daaruit verder voetballen."

Zondag wacht de laatste test voor de interlandonderbreking: Willem II-uit. Poortvliet ziet de bui al hangen, zolang PSV nog niet op volle oorlogssterkte is. "Als je in de hoek zit waar de klappen vallen, komen de roofdieren erop af. Ik zie Willem II ook in staat om PSV bij de keel te grijpen, volle bak met die aanhang erbij. Zo'n debacle – want dat was het – op donderdag, iedereen die tegen je aan zeikt en dan zondag weer zo'n wedstrijd: dan moet je héél sterk zijn om daaruit te komen", besluit hij.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Gaat PSV zondag tegen Willem II het tij keren?

(4783 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws