Geschokte Cruyff Foundation wil biografie per direct uit handel laten halen

Geschokte Cruyff Foundation wil biografie per direct uit handel laten halen

Gepubliceerd: vrijdag 15 november 2019 om 11:25vr 15-11-2019 om 11:25

Als het aan de Johan Cruyff Foundation ligt, wordt het boek Johan Cruijff per direct uit de handel wordt gehaald. Dat meldt De Telegraaf. Vrijdagmiddag staan beide partijen in een kort geding tegenover elkaar in de rechtbank van Amsterdam.

Volgens zijn biograaf Auke Kok liet Cruijff zich voor het gebruik van zijn naam en zijn beeld jaarlijks een miljoen euro uitkeren door zijn eigen stichting, de Johan Cruyff Foundation. Dat is 'onwaar' en 'zeer schadelijk', zo blijkt volgens De Telegraaf uit de dagvaarding. Kok beroept zich op drie anonieme bronnen, maar pleegde geen wederhoor.

De Foundation eist nu dat alle boeken worden teruggehaald, zowel fysiek als digitaal. Ook moet de gewraakte passage uit de biografie worden gehaald én moet er een 'uitdrukkelijke publiekelijke afstandsverklaring' volgen van Kok en uitgever Overamstel. Iedere keer of iedere dag dat het bevel wordt overtreden, volgt een dwangsom van 1000 euro.

"Als stichting met een ANBI-status heeft de Foundation zich te onthouden van dit soort uitbetalingen", voegt de Johan Cruyff Foundation eraan toe. "Het onttrekken van 1 miljoen euro per jaar aan goede doelen is een erg schadelijke aantijging: geld dat bestemd is voor goede doelen, wordt aangewend voor zelfverrijking."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws