Uitspraak rechter: Cruijff-biografie hoeft niet uit de handel, wel rectificatie

Uitspraak rechter: Cruijff-biografie hoeft niet uit de handel, wel rectificatie

Gepubliceerd: vrijdag 15 november 2019 om 15:50vr 15-11-2019 om 15:50

De biografie van Auke Kok over Johan Cruijff hoeft niet uit de handel, maar de rechter gebiedt wel rectificatie. Kok schreef op basis van drie anonieme bronnen dat Cruijff zichzelf jaarlijks één miljoen euro schenkte uit zijn eigen Cruyff Foundation. Dat kon de journalist en schrijver niet bewijzen in de rechtbank.

De rechter noemt de beschuldigingen 'evident onrechtmatig'. Het boek mag worden verkocht, maar 'overal moeten uitingen komen'. Bestuurslid Carole Thate van de Cruyff Foundation raakte tijdens de zitting geëmotioneerd en vertelde dat Cruijff geen cent aan zijn foundation heeft verdiend. Kok stelde dat hij het anders op had moeten schrijven. 

"Het gaat om een beschuldiging in een Nederlands boek", zo citeert het Algemeen Dagblad de rechter. "De lezer zal die uitlating opvatten alsof Cruijff jaarlijks een miljoen euro ontvangt van de Foundation die dat geld in zou moeten zetten voor gehandicapten. Er is geen wederhoor gepleegd terwijl het wel om een ‘explosieve beschuldiging’ gaat. Kok zei dat hij dat niet deed omdat de Foundation niet wilde meewerken aan het boek. Dat is een onvoldoende reden. Bij een ernstige beschuldiging als deze past wederhoor."

"Het is een ernstige beschuldiging en die kun je niet doen zonder wederhoor. Geen goed journalistiek gebruik dus. De Foundation is bovendien een erkend Goed Doel. Dat komt op de tocht te staan door de beschuldigingen in het boek. De mogelijkheid van schade is zeer aannemelijk."

De schade zou enkele tonnen bedragen wanneer de biografie van Kok uit de handel zou moeten worden gehaald. Naar verluidt zijn er al ongeveer 65.000 exemplaren gedrukt. 

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws