Het to do-lijstje van AZ: Huiberts kan naar breedteversterkingen gaan kijken

Het to do-lijstje van AZ: Huiberts kan naar breedteversterkingen gaan kijken

07-01-2020 11:30 Laatste update: 11:59
74

Vuurwerkresten opruimen, overgebleven oliebollen in de vuilnisbak en weer een jaar lang wachten op Bohemian Rhapsody. Vanaf nu mogen we écht geen gelukkig nieuwjaar meer zeggen, dus Marc Overmars, John de Jong, Frank Arnesen en Max Huiberts mogen aan de bak tijdens de winterse transfermarkt. VoetbalPrimeur blikt terug én vooruit: hoe heeft de transferzomer uitgepakt, waar kunnen de vier Nederlandse topclubs zich versterken en welke spelers zijn juist op weg naar de uitgang? In deze aflevering: AZ.

Het ingestorte stadiondak was een flink hoofdpijndossier voor de Alkmaar Zaanstreek, maar sportief gezien had de eerste seizoenshelft niet veel beter kunnen verlopen. Onder debuterend hoofdtrainer Arne Slot is AZ uitgegroeid tot de enige uitdager van Ajax én mocht men weer eens Europees overwinteren. Dat betekent echter niet dat technisch directeur Max Huiberts (links op de foto) achterover kan leunen, integendeel!

Transferbalans augustus: +14,3 miljoen euro.

Uitschieters: Slot bouwde voort op de talentvolle spelerskern die er vorig seizoen ook al was, aangevuld met coming men als Yukinari Sugawara en Zakaria Aboukhlal. Het vertrek van de zelf opgeleide Guus Til bracht achttien miljoen euro in het laatje: één negende daarvan werd gespendeerd aan Dani de Wit, die het naar behoren doet als aanvallende middenvelder.

Tegenvallers: AZ haalde deze zomer een speler die in 2014 nog meedeed in de halve finale van het WK. Jordy Clasie is echter niet geslaagd in het buitenland en had ook een moeizaam seizoen bij Feyenoord achter de rug. De 28-jarige Haarlemmer kwam er aanvankelijk niet tussen bij het ingespeelde AZ. Pas na het wegvallen van Pantelis Hatzidiakos kwam hij tot een reeks wedstrijden, zij het als centrale verdediger.

Knelpunten/to do-lijstje: Brengt ons meteen bij het meest nijpende probleem in Alkmaar: het hart van de verdediging. Hatzidiakos is lang uit de roulatie met een zware knieblessure, waardoor Stijn Wuytens, Clasie, de blessuregevoelige Ron Vlaar en de onervaren Léon Bergsma en Joris Kramer overbleven. Dat was simpelweg te weinig - en dus kwam Ramon Leeuwin afgelopen week naar Alkmaar. AZ cashte de afgelopen jaren met Vincent Janssen, Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst en had dus ongetwijfeld nog wat liggen.

Wellicht kan Huiberts ook voor andere posities op zoek naar een breedteversterking. De Alkmaarders hebben tot dusver slechts achttien spelers ingezet die boven de 100 Eredivisie-minuten uitkwamen: als er naast Vlaar, Hatzidiakos en Albert Gudmundsson nog meer blessures en schorsingen komen, is men aangewezen op de jeugd. En op Hakon Evjen: Bodø/Glimt ontvangt 1,5 miljoen voor de Noorse buitenspeler (19), op wie ook Manchester United jacht maakte. Zijn eerste half jaar zal echter in het teken staan van acclimatiseren.

Transfergeruchten rondom de club: -

Al afgesloten transfers: Hakon Evjen (Bodø/Glimt), Ramon Leeuwin (Odense BK), Bjørn Johnsen (naar Ulsan Hyundai, was verhuurd aan Rosenborg BK), Tijjani Reijnders (naar RKC Waalwijk, verhuurd)