De nieuwe Barça-trainer: zilver op WK beachvoetbal, simultaanschaak, Cruijff-adept

De nieuwe Barça-trainer: zilver op WK beachvoetbal, simultaanschaak, Cruijff-adept

Gepubliceerd: dinsdag 14 januari 2020 om 15:30di 14-01-2020 om 15:30

FC Barcelona had verrassend én niet-verassend nieuws op de late maandagavond. Dat Ernesto Valverde ontslagen zou worden, wist iedereen wel. Dat niet Xavi of Ronald Koeman, maar Enrique 'Quique' Setién hem zou opvolgen, lag echter minder voor de hand. De naam van de 61-jarige Cantabriër zal vermoedelijk alleen bij fanatieke Primera División-volgers een belletje doen rinkelen. Tijd voor een nadere kennismaking met de nieuwe eindverantwoordelijke in Camp Nou.

Grote doorbraak in Camp Nou
Setién mag met recht een laatbloeier genoemd worden. Promoties met Racing Santander en CD Lugo (naar respectievelijk de Primera en de Segunda División) waren lange tijd zijn meest aansprekende wapenfeiten. Zijn grote doorbraak volgde echter op 11 november 2018, anderhalve maand na zijn zestigste verjaardag: het Real Betis van Setién verbijsterde FC Barcelona in het eigen Camp Nou en won met 3-4, de enige thuisnederlaag van Barça in het kampioensseizoen.

De trainer kreeg veel lof na de spectaculaire uitoverwinning. Het meest tastbare bewijs daarvan ontving hij van Sergio Busquets. De ervaren controleur overhandigde Setién een gesigneerd shirt met de tekst 'Voor Quique, met waardering en bewondering voor jouw voetbalvisie.' It takes one to know one.

Cruijff-adept
De nabestaanden van Johan Cruijff waren er als de kippen bij toen het nieuws uit Camp Nou bekend werd gemaakt. 'De meest Cruijffiaanse trainer van 2018 is nu werkzaam bij een Cruijff-team. Heel veel succes, Quique!', viel er te lezen op het 'officiële' Twitter-account van El Salvador.

Setién heeft zijn bewondering voor Nummer Veertien nooit onder stoelen of banken geschoven: als speler van CD Logroñes en Racing Santander kwam hij regelmatig tegenover het Dream Team van FC Barcelona te staan. "Het enige wat je kon doen, was achter de bal aan rennen. Ik dacht bij mezelf: dat wil ik ook. Ik wil onderdeel van dit team zijn en weten hoe dit kan, waarom dit gebeurt", liet hij al eens weten in een interview. "Ik wilde dit spel begrijpen, analyseren. En in de praktijk brengen toen ik zelf trainer werd."

Fanatiek schaker
Ook de schaaksport is één van zijn grote passies. Toen de Russische grootmeester Anatoli Karpov een bezoek bracht aan Sevilla, was de toenmalig Betis-trainer één van de tegenstanders in een partijtje simultaanschaak. Voetbal en schaken hebben veel raakvlakken, liet hij zich ooit ontvallen: levende Betis-legende Joaquín Sánchez was een loper, terwijl Setién een speler als Lionel Messi als de koningin van een voetbalteam ziet. "Ik speel soms liever een potje schaak dan dat ik voetbal kijk. Ik vind het een intrigerend spel, omdat je nooit de volledige controle hebt: er is altijd wel iemand in staat om jou te verslaan", verklaarde hij.

Beachvoetbalzilver
De nieuwe Barça-trainer kan terugkijken op een meer dan verdienstelijke, negentien jaar durende spelerscarrière: bij 'zijn' Racing Santander verdiende hij de bijnaam El Maestro en als middenvelder van Atlético Madrid groeide hij uit tot Spaans international. Setién mocht ook mee naar het WK van 1986 in Mexico: de vier goals van Emilio Butragueño tegen Denemarken en de verloren penaltyreeks tegen België maakte hij echter vanaf de zijlijn mee.

Zeventien jaar later kwam hij wél in actie op een WK, als beachvoetballer nota bene. Mede dankzij drie doelpunten van Setién haalde Spanje de finale van het WK in 2003, die verloren ging tegen thuisland Brazilië. Hiermee was de cirkel rond voor de kersverse Barça-trainer, die geboren werd aan de Golf van Biskaje en had leren voetballen op het strand.

Lege prijzenkast
Setién loopt al een tijdje mee in het trainersvak, maar heeft sinds 2001 meer complimenten dan eremetaal gekregen. Tijdens zijn debuutseizoen dwong hij promotie af met Racing Santander, via een tweede plek in de Primera División. Met CD Lugo eindigde hij in 2010 bovenaan in zijn Segunda División B-groep, maar ging het mis in de play-offs om promotie. Eén jaar later promoveerden Setién en de zijnen wél van het derde naar het tweede niveau, nadat Lugo in de reguliere competitie juist als derde was geëindigd.

Met Betis werd hij in zijn debuutjaargang zesde in La Liga. Vorig seizoen leek men weer op weg om de Spaanse top te bedreigen: tijdens de feestdagen stond Betis zelfs vijfde. De groen-witten vielen echter ver terug in de tweede seizoenshelft: de clubleiding greep in en Setiéns tijd in het Estadio Benito Villamarín zat erop. Met andere woorden: FC Barcelona heeft geen erkend prijzenpakker binnengehaald. Maar ja, Pep Guardiola kwam rechtstreeks van Barça B af en Frank Rijkaard had een degradatie met Sparta op zijn cv staan...

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws