'UEFA erkent grove fouten van Rocchi tijdens bizar Ajax-duel'

'UEFA erkent grove fouten van Rocchi tijdens bizar Ajax-duel'

06-02-2020 06:20 Laatste update: 07:53
318

In een besloten bijeenkomst hebben toparbiters van de UEFA erkend dat Gianluca Rocchi tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Chelsea en Ajax (4-4) grove arbitrale fouten heeft gemaakt. Dat meldt De Telegraaf, dat het een diefstal noemt, donderdag.

Rocchi stuurde bij een 1-4 stand Daley Blind en Joël Veltman met een rode kaart naar de kant. Volgens het internationale scheidsrechtersgilde én scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti, die eind januari bijeenkwamen op Mallorca, had Rocchi de wedstrijd na de overtreding van Blind het spel stil moeten leggen, omdat er alleen voordeel gegeven mag worden bij een directe scoringskans, aldus De Telegraaf. En dus had de tweede gele kaart van Joël Veltman én de strafschop voor Chelsea niet gegeven mogen worden.

Zowel Rocchi als de VAR greep echter niet in. De arbiters vonden ook dat de tweede gele kaart van Veltman sowieso onterecht was, daar hij de bal ongelukkig tegen zijn arm kreeg. Door de arbitrale dwalingen kwam Chelsea terug tot 4-4 in het duel op Stamford Bridge. Uiteindelijk liep Ajax door een nederlaag tegen Valencia de volgende ronde van de Champions League en dus minimaal 9,5 miljoen euro mis. Tijdens de bijeenkomst op Mallorca werden nog eens honderdvijftig arbitrale beslissingen besproken.

Rocchi floot na de wedstrijd in Londen nog een Europa League- en een Champions League-duel, maar is inmiddels met scheidsrechterspensioen. De UEFA wil in een reactie aan De Telegraaf niet ingaan op de inhoud van de bijeenkomst op Mallorca.