Vijf conclusies: Slot is Ten Hag de baas, Ajax transformeert in tikkende tijdbom

Vijf conclusies: Slot is Ten Hag de baas, Ajax transformeert in tikkende tijdbom

01-03-2020 23:00 Laatste update: 23:17
137

Een droomavond voor AZ, een rampavond voor Ajax: de topper tussen de nummers één en twee van de Eredivisie was zondag een prooi voor de Alkmaarders. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na de 0-2 in Amsterdam.

Ten Hag versus Slot
Over de boeiende Eredivisie-topper in de Johan Cruijff Arena valt veel te zeggen, maar vanaf de eerste minuut was één ding duidelijk: AZ-trainer Arne Slot zijn zaakjes beter op orde dan Ajax-collega Erik ten Hag. Het uitgebalanceerde AZ was in alles de meerdere van het gedeclasseerde Ajax. Vlijmscherpe counters en - wanneer het kon - hoog drukzetten bleken doorslaggevend voor AZ, dat bovendien compact verdedigde. Een volkomen verdiende uitslag.

Ajax is tikkende tijdbom
De ontluisterende nederlaag voor eigen publiek kan niet zonder gevolgen blijven. Ten Hag, de spelers of misschien wel Marc Overmars: iémand gaat de komende dagen de wind van voren krijgen bij Ajax. Sportief en financieel valt het simpelweg niet te verklaren dat alleen hekkensluiter RKC Waalwijk in de laatste tien speelronden meer competitiewedstrijden heeft verloren dan Ajax.

'AZ-syndroom' nu écht verleden tijd
Iedereen die zegt dat AZ niet kan winnen van de grote clubs, kan inpakken. De Alkmaarders winnen in één seizoen alle uitwedstrijden tegen de traditionele top-drie (0-3 bij Feyenoord, 0-4 bij PSV en 0-2 bij Ajax). De laatste ploeg die dat lukte was AZ in het seizoen 1980/1981. Die werden overigens kampioen.

Frustraties bij Ajax
Het loopt voor geen meter in Amsterdam en dat trekt een wissel op de Ajacieden: vooral Hakim Ziyech maakte een gefrustreerde indruk. In de eerste helft zocht hij de confrontatie met Ramon Leeuwin en bij zijn wissel in de 80ste minuut maakte hij een hoop misbaar. Ook Nicolás Tagliafico liet zich niet onbetuigd met een stamp op Jonas Svensson, een overtreding die met rood bestraft had kunnen en misschien wel moeten worden.

Titelstrijd helemaal open
Door de zege van AZ in Amsterdam ligt de titelstrijd helemaal open. Met Ajax en AZ heeft de Eredivisie nu twee koplopers met 53 punten. Op zes punten van de top-twee staat Feyenoord, dat al maanden niet meer verloor. Zondag speelden de Rotterdammers met 1-1 gelijk tegen PSV, dat op de vierde plaats staat met 46 punten. De Eindhovenaren hebben een wedstrijd meer gespeeld.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)