Arbiter Kooij zwaar onder vuur bij woest FC Groningen: 'Terecht, ik zat fout'

10 maart om 11:54
Laatste update: 10 maart om 11:57

Joey Kooij floot op 28-jarige leeftijd al 25 wedstrijden in de Eredivisie, maar de scheidsrechter krijgt het niet cadeau. Eerder dit seizoen lag hij zwaar onder vuur na ADO Den Haag - FC Groningen, waarin hij Deyovaisio Zeefuik een dubieuze rode kaart gaf.

Kooij gaf Zeefuik rood, nadat de VAR beelden had laten zien waarop de Groningen-verdediger met zijn arm zwaaide. "Terechte ophef, ik zat fout", blikt de arbiter terug in een interview met Voetbal International. In de nasleep haalden onder meer trainer Danny Buijs en Zeefuik hard uit. "Het ging wel ver."

"Het was heel persoonlijk naar mij gericht", aldus Kooij. "Dat was de eerste keer dat ik dat op die manier meemaakte. Ze hadden gelijk dat ik een fout maakte, laat dat duidelijk zijn, maar de reacties waren echt erg op de man gericht. Beweren dat ik een hekel aan Groningen heb, is onzin. Ik heb het gewoon niet goed beoordeeld en dat weet ik zelf ook wel. Dat de technische staf 's avonds op tv zijn mening geeft, hoort er dan bij."

Dat Kooij soms arrogant wordt genoemd, doet hem wat. "Mensen die mij kennen, weten dat ik absoluut niet arrogant ben. Bij pittige wedstrijden word je al snel een arrogante scheidsrechter genoemd. Het heeft met een bepaalde houding te maken en omdat je soms ook impopulaire beslissingen moet nemen."