Ingenieur, familieman, 'toevallige' kennis Van der Vaart: alles over Roger Schmidt

11 maart om 13:50

PSV zorgde woensdagochtend voor een daverende verrassing door Roger Schmidt als nieuwe trainer te presenteren: de man die in 2014 Ajax verbijsterde met zijn Red Bull Salzburg en volgens sommigen voorbestemd was om ooit bondscoach van Nederland te worden. Vanaf komende zomer mag hij zich alsnog bewijzen in Nederland: wie is Roger Schmidt?

Over het voetbalverleden van de nieuwe PSV-trainer kunnen we kort zijn: dat spreekt namelijk niet bepaald tot de verbeelding. PSV had in een recent verleden oud-spelers van FC Barcelona, Bayern München en het Nederlands elftal voor de groep staan, Schmidt bevolkte het middenveld van onder meer SC Verl en SC Paderborn 07.

Qualitätsmanager
Na zijn voetbalcarrière ging Schmidt aan de slag in de auto-industrie: bij het bedrijf Benteler was hij als ingenieur verantwoordelijk voor het 'Qualitätsmanagement'. In zijn vrije tijd nam hij het lokale Delbrücker SC onder zijn hoede. "Ik wilde eigenlijk nooit voetbaltrainer worden. Het was aanvankelijk niet meer dan een hobby voor mij", liet hij zich al eens ontvallen tegenover The Guardian.

Desondanks nam Schmidt in 2007 afscheid van zijn collega's bij Benteler: toenmalig vierdedivisionist Preußen Münster werd de komende drie jaar zijn werkgever. Tijdens zijn debuutseizoen verzekerde Preußen zich direct van de 'dubbel': kampioen in de toenmalige Oberliga en winnaar van de lokale Westphalia Cup. In 2010 werd een thuisnederlaag tegen de reserves van 1. FC Köln hem fataal, maar Schmidt maakte na een jaartje pauze alsnog 'promotie': oude liefde en Tweede Bundesliga-club Paderborn nam de voormalig ingenieur in dienst.

'Een nieuwe dimensie'
De samenwerking bleef beperkt tot één seizoen, maar Schmidt vertrok ditmaal wel door de voordeur: de trainer verdiende een transfer naar het Oostenrijkse Salzburg en de trotse nummer vijf van de Tweede Bundesliga werkte hier met plezier aan mee. "Roger was als speler én als trainer een voorbeeld. Met zijn gedurfde, aanvallende denkwijze heeft hij het voetbal van Paderborn van een nieuwe dimensie voorzien", dompelde voorzitter Wilfried Finke hem onder in superlatieven.

Schmidt ging dus bij Red Bull Salzburg aan de slag. In de persoon van sportief directeur Ralf Rangnick kwam hij een zielsverwant tegen. "We hebben geweldig samengewerkt. Uiteindelijk was ons spel nóg extremer dan Ralf gewend was van zijn tijd bij Hoffenheim." Op 20 februari 2014 ondervond Ajax dit op pijnlijke wijze in de Europa League: de ploeg van Frank de Boer werd in eigen huis aan alle kanten overlopen door de voetbalmachine uit Oostenrijk, met spelers als Sadio Mané, Kevin Kampl en Jonathan Soriano.

"Wij genieten van intense wedstrijden"
Hoewel FC Basel in de volgende Europa League-ronde te sterk bleek, had Schmidt de voetbalwereld aan zijn voeten. Bayer Leverkusen ging uiteindelijk met hem aan de haal en Schmidt kreeg volop de ruimte om zijn gedurfde voetbalvisie uit te dragen. "Wij genieten van intense wedstrijden, zeker tegen ogenschijnlijk sterkere tegenstanders als Bayern München en FC Barcelona. We willen ze mee laten gaan in onze speelwijze", liet hij weten in het eerder genoemde interview met The Guardian.

Het seizoen 2016/2017 verliep minder succesvol voor Schmidt, die uiteindelijk zijn koffers mocht pakken, tegelijkertijd met Oranje-collega Danny Blind. Vele voetbalvolgers tipten hem als nieuwe Oranje-bondscoach, maar de Duitser bedankte voor de eer en koos voor een avontuur in China, bij Beijing Guoan. Daar kon hij een Chinese beker aan zijn prijzenkast toevoegen, maar Schmidt had het buiten het veld niet altijd even makkelijk. De familieman moest noodgedwongen in een hotelkamer verblijven, zonder zijn gezin.

Emotioneel afscheid op het vliegveld
De fans droegen hun trainer echter op handen. Nadat Schmidt na twee seizoen werd bedankt voor bewezen diensten, zwaaiden meer dan duizend enthousiastelingen hem uit op het vliegveld.

Niet veel later viel zijn naam plotseling bij Studio Voetbal: Rafael van der Vaart 'kende hem toevallig', tipte de trainer in Eindhoven en krijgt nu dus zijn zin. PSV's nieuwe assistent-trainer Jörn Wolf lijkt de missing link tussen de twee: de voormalige perschef van Hamburger SV bouwde in Hamburg een vriendschapsband op met de toenmalige sterspeler, maar groeide later uit tot de vaste rechterhand van Schmidt. Dit tweetal mag nu proberen om de Eindhovenaren naar hun hand te zetten. Wordt vervolgd!