Hoge woord is eruit: geen betaald voetbal in Nederland tot eind maart

12 maart om 15:22
Laatste update: 12 maart om 16:08

De komende twee speelronden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn in zijn geheel afgelast. Dat heeft het kabinet besloten. De maatregelen zijn genomen in verband met de verspreiding van het coronavirus.

Dinsdag werd al duidelijk dat er niet gevoetbald zou worden in Noord-Brabant: de Eredivisie-wedstrijden PSV - FC Emmen, Willem II - sc Heerenveen en RKC Waalwijk - FC Groningen en de Keuken Kampioen Divisie-duels TOP Oss - FC Den Bosch en Jong PSV - Go Ahead Eagles waren al afgelast.

Daar komen komend weekend de Eredivisie-wedstrijden ADO Den Haag - Fortuna Sittard, PEC Zwolle - Heracles Almelo, FC Utrecht - Vitesse, Sparta - Feyenoord, Ajax - FC Twente en VVV-Venlo - AZ bij. Ook in de Keuken Kampioen Divisie gaat het hele programma er tot eind maart uit, evenals de twee oefeninterlands van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje.

Het was een optie om alle wedstrijden achter gesloten deuren af te werken, maar de KNVB heeft bevestigd dat zo'n scenario niet van stapel wordt gehaald. Ook amateurwedstrijden gaan niet door.

Dat er een streep gaat door het betaald voetbal, is het gevolg van het verbod op evenementen met meer dan honderd bezoekers. Het verbod geldt ook voor locaties waar meer dan honderd mensen komen, zoals musea en theaters. Dat heeft minister Bruno Bruins net bekendgemaakt.

De minister zei ook dat mensen thuis moeten blijven als ze enige symptomen vertonen die kunnen wijzen op het coronavirus. Neusverkoudheid, hoesten en koorts zijn symptomen. Die mensen moeten sociale contacten mijden. Ook roept hij iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken.

In heel Europa worden voetbalcompetities stilgelegd of wedstrijden zonder publiek gespeeld. In Spanje, Italië, Zwitserland, Denemarken en Oostenrijk wordt komend weekend niet gespeeld. De wedstrijden in Duitsland, België, Portugal, Frankrijk en (waarschijnlijk) Engeland wordt zonder publiek afgewerkt.