Het nieuwe PSV onder Schmidt: grote rol voor Ihattaren, veel onzekerheden achterin

Het nieuwe PSV onder Schmidt: grote rol voor Ihattaren, veel onzekerheden achterin

Gepubliceerd: woensdag 11 maart 2020 om 16:48wo 11-03-2020 om 16:48

Roger Schmidt staat voor 'Vollgass-Fussball' en dat vergt specifieke kwaliteiten van de PSV-spelers. De Duitse trainer krijgt de komende maanden dan ook een flinke vinger in de Eindhovense transferpap. VoetbalPrimeur neemt de kansen en pijnpunten in de selectie van PSV door.

Schmidt bezocht de afgelopen periode in het diepste geheim al meerdere wedstrijden van PSV. Zo was hij aandachtig toeschouwer in Amsterdam tijdens de topper tegen Ajax. Wat hij te zien kreeg beviel de 52-jarige oefenmeester blijkbaar uitstekend: volgens technisch manager John de Jong ziet hij genoeg potentie om volgend jaar voor de prijzen te spelen met de Eindhovenaren. Zeker als hij enkele aankopen kan doen. En daar lijkt meer dan genoeg ruimte voor.

Keepers
Aflopend contract: Mike van de Meulenhof, Youri Roulaux, Yanick van Osch
Contract tot 2021: Lars Unnerstall, Jeroen Zoet, Hidde Jurjus
Langdurig contract: Robbin Ruiter

Met Lars Unnerstall heeft PSV een doelman die de laatste weken uitstekend presteert. Daarnaast keert Jeroen Zoet terug van zijn verhuurperiode bij FC Utrecht. Een vertrek van de Oranje-international óf de Duitser ligt voor de hand en daar zal de voorkeur van Schmidt een belangrijke rol in spelen. Robbin Ruiter, teleurgesteld in de gang van zaken, uitte eerder al zijn vertrekwens. Voor de keepers van Jong PSV alsmede voor de verhuurde Jurjus is nauwelijks perspectief. Unnerstall kan daardoor weleens als enige volwaardige doelman overblijven.

Verdedigers
Aflopend contract: Ricardo Rodríguez (gehuurd), Daniel Schwaab
Contract tot 2021: Jordan Teze, Armando Obispo
Langdurig contract: Nick Viergever, Denzel Dumfries, Olivier Boscagli, Timo Baumgartl, Derrick Luckassen

De defensie staat waarschijnlijk voor een renovatie. Timo Baumgartl en Nick Viergever zijn in principe 'zekerheidjes', als laatstgenoemde tenminste niet voor een buitenlands avontuur wil gaan. Daniel Schwaab loopt uit zijn contract en het is de vraag of de 31-jarige Duitser fysiek nog meekan in het veeleisende spel van zijn landgenoot. Backs Ricardo Rodríguez en Denzel Dumfries zijn daar uitermate geschikt voor, maar hun toekomst in het Philips Stadion is hoogst onzeker. De Zwitser wordt gehuurd zonder optie tot koop. Hem definitief inlijven zou een enorme inspanning vergen vanwege zijn transfersom én een contract die hem vermoedelijk tot de topverdieners maakt. Daarnaast stevent captain Dumfries af op een fraaie transfer.

Aangezien Olivier Boscagli wel is afgeschreven, zijn mutaties achterin onvermijdelijk en vooral hoognodig. Op rechtsachter lijkt Jordan Teze nog niet in staat om zich over de eventuele erfenis van Dumfries te ontfermen en op linksback zou alleen de Amerikaan Chris Gloster doorgeschoven kunnen worden. Achter Baumgartl en Viergever dient zich met de van een verhuur terugkerende Armando Obispo slechts één alternatief aan. Derrick Luckassen, verhuurd met optie tot koop aan Anderlecht, keert zo goed als zeker niet meer terug.


Perfect voor de speelwijze van Schmidt, maar Dumfries lijkt op weg naar een transfer

Middenvelders
Aflopend contract: Ibrahim Afellay
Contract tot 2021: Jorrit Hendrix
Langdurig contract: Pablo Rosario, Érick Gutiérrez, Michal Sadílek, Mo Ihattaren, Ryan Thomas, Ritsu Doan, Mauro Júnior, Dante Rigo

Met Pablo Rosario, Érick Gutiérrez, Michal Sadílek, Jorrit Hendrix en Ibrahim Afellay hebben de Brabanders op papier voldoende opties, maar tegelijkertijd is er al maanden kritiek op de middenvelders. Rosario heeft het fysieke en voetballende vermogen voor de speelstijl van Schmidt, maar worstelt al het hele seizoen met zijn vorm. Hij vormt doorgaans een duo met Hendrix, die nog een contract voor één jaar heeft en weleens een nieuw avontuur kan aangaan. Ook een transfer van Gutiérrez is aannemelijk, aangezien de Mexicaan de verwachtingen niet heeft kunnen inlossen. Daarnaast loopt Afellay uit zijn contract.

Aanvallend op het middenveld heeft Schmidt een stuk minder reden tot klagen. Mohamed Ihattaren en Ritsu Doan kunnen voor de creativiteit zorgen in het combinatiespel van Schmidt. Belangrijke voorwaarde is wel dat toptalent Ihattaren zijn medio 2022 aflopende contract in het Philips Stadion verlengt. Anders kan het zomaar van een transfer komen deze zomer. Net als Doan ligt met Ryan Thomas een andere aanvallende middenvelder nog langdurig vast. Of er komend seizoen plaats is voor Mauro Júnior is afwachten.


Het nieuwe PSV kan rond Ihattaren worden gebouwd mits hij een nieuw contract tekent

Aanvallers
Aflopend contract: Kostas Mitroglou (gehuurd)
Contract tot 2021: Sam Lammers
Langdurig contract: Donyell Malen, Cody Gakpo, Noni Madueke, Bruma, Maximiliano Romero, Joël Piroe

De teams van Schmidt zetten agressief en hoog druk. De bal moet zo snel mogelijk veroverd worden, waarna via combinatiespel de doorgaans snelle aanvallers gezocht worden. Op die manier speelde het Red Bull Salzburg van Schmidt het Ajax van Frank de Boer aan flarden in 2014. Voor dat spelletje zijn Donyell Malen, Cody Gakpo, Noni Madueke en Bruma - als hij zijn vormcrisis te boven komt - geknipt.

Met Sam Lammers en Maximiliano Romero hoeft PSV zich ook over de spitspositie niet per se zorgen te maken. De Argentijn raakt op huurbasis bij Vélez Sarsfield langzaam maar zeker op stoom. Kostas Mitroglou zingt zijn tijd bij de club vermoedelijk uit, terwijl een nieuwe verhuurperiode van Joël Piroe voor de hand ligt.


Snelheid en doelgerichtheid: belangrijke wapens voor de teams van Schmidt

De conclusie dat de PSV-selectie danig op de schop zal gaan is gerechtvaardigd. Waar aanvallend veel talent rondloopt, is de uitdaging defensief groot met mogelijk héél veel vacatures. Tegelijkertijd is het daarmee misschien wel het ideale instapmoment voor Schmidt. Door de transfers van Hirving Lozano, Steven Bergwijn en mogelijk Dumfries is er een transferpotje in Eindhoven, waarmee hij de selectie naar zijn hand kan zetten.

PSV-selectie

Vermoedelijke blijvers: Unnerstall, Teze, Baumgartl, Viergever, Rosario, Sadílek, Doan, Thomas, Malen, Gakpo, Madueke, Lammers, Romero

Mogelijke vertrekkers: Dumfries, Hendrix, Ihattaren, Bruma

Waarschijnlijke vertrekkers: Zoet, Ruiter, Schwaab, Boscagli, Rodríguez, Gutiérrez, Afellay, Mitroglou

Lees meer over: Eredivisie PSV

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws