Osterhaus: 'Als we massaal kunnen testen, staan voetballers niet voor in de rij'

Osterhaus: 'Als we massaal kunnen testen, staan voetballers niet voor in de rij'

Gepubliceerd: donderdag 9 april 2020 om 17:57do 09-04-2020 om 17:57

Ab Osterhaus ziet niet veel heil in een hervatting van de Eredivisie. De bekende viroloog noemt voetbalstadions als grote besmettingshaarden en stelt bovendien dat voetballers pas weer samen mogen trainen als ze honderd procent gevrijwaard zijn van besmettingsgevaar.

Volgens de deze week door de KNVB ontrolde plannen zou er medio mei weer getraind moeten worden. Osterhaus vermoedt echter dat deze datum te vroeg komt. "Voordat voetballers weer samen trainen, moeten we eigenlijk weten of ze besmet zijn", vertelt hij aan het ANP. Verschillende partijen zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van testen. "Maar zelfs als we ons over een paar weken al redelijk massaal kunnen testen, en dat vraag ik me echt af, dan staan voetballers denk ik niet vooraan in de rij. Ik denk dan eerder een medisch personeel of mensen in verpleeghuizen."

Voetballen met publiek is al helemaal iets voor de lange termijn, denkt Osterhaus. "Supporters zitten niet braaf stil. En we weten inmiddels dat het virus zich sneller verspreidt als mensen gillen, schreeuwen of zingen. Dat hebben we met bezoekers van kerkdiensten al gezien." Aan de stelling dat de financiële belangen te groot zijn om de competitie stil te leggen, wil hij zich niet wagen. "De financiële schade in het voetbal is maar een schijntje van de schade in de wereldeconomie. Voetbal is nu niet het belangrijkste, lijkt me."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Eredivisie

Poll

Verwacht je dat het Eredivisie-seizoen afgemaakt kan worden?

(23592 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws