'FOX schiet clubs te hulp en komt alsnog met kwartaalbedrag over de brug'

'FOX schiet clubs te hulp en komt alsnog met kwartaalbedrag over de brug'

17-04-2020 15:54 Laatste update: 16:07
54

FOX Sports heeft ook het laatste kwartaalbedrag overgemaakt aan de Eredivisie-clubs, meldt het Algemeen Dagblad vrijdagmiddag. Door de onzekerheid over de afwikkeling van het seizoen was het lange tijd onduidelijk of FOX aan zijn betaalverplichtingen zou voldoen.

De rechtenhouder zou gedreigd hebben om het laatste deel van de tv-gelden niet uit te betalen, wanneer de clubs het seizoen niet af wilden maken. Volgens het AD is dit echter alsnog gebeurd: FOX heeft ook het laatste totaalbedrag van opgeteld 20 miljoen euro verdeeld onder de Eredivisie-clubs. Voor een groot deel van de clubs is dit een meer dan welkome opsteker, nu ze voorlopig zonder wedstrijdinkomsten zitten.

De tv-gelden van FOX Sports waren regelmatig onderwerp van gesprek tijdens het overleg met de Eredivisie-clubs. Wanneer zij zelfstandig een streep door het seizoen zouden zetten, was de betaalzender juridisch gezien niet verplicht om de tv-gelden over te maken. Als er sprake is van overmacht - wanneer het kabinet bijvoorbeeld besluit dat er tot 1 augustus niet gevoetbald zou worden - zouden de clubs alsnog recht hebben op de tv-inkomsten. Deze discussie hoeft echter niet meer gevoerd te worden.

Op dinsdag 21 april zal er meer duidelijk worden over de afloop van het Eredivisie-seizoen: het kabinet en het RIVM gaan dan in overleg over grote evenementen, waaronder voetbalwedstrijden. De KNVB hoopt het seizoen alsnog uit te kunnen spelen in de zomermaanden, maar onder meer Ajax, AZ en PSV hebben de voetbalbond geadviseerd om een streep onder het seizoen te zetten.