'KNVB besliste op allerlaatste moment anders: ADO rekende op degradatie'

27 april om 23:35

ADO Den Haag was er tot het allerlaatste moment van overtuigd dat het zou degraderen uit de Eredivisie. De KNVB veranderde echter op het allerlaatste moment van mening en besloot geen promotie en degradatie toe te passen.

Dat vertelt Voetbal International-verslaggever Martijn Krabbendam bij Veronica Inside. "ADO had niet voor niets al die advocaten klaarstaan", zegt Krabbendam. In Den Haag waren ze er 'honderd procent van overtuigd' dat ze zouden degraderen. "Dat kwam door zeer betrouwbare geluiden uit Zeist. Sterker nog, op de dag van de vergadering had ik mensen bij ADO aan de lijn en die hielden er rekening mee dat ze eruit zouden vliegen."

"Toen kregen we door dat De Graafschap begon te twijfelen", vervolgt Krabbendam. "Ze zeiden bij ADO: onmogelijk, wij vliegen er gewoon uit. Maar toen draaide het en was het zoals het was. Misschien komt het door de topclubs, die de avond ervoor op die brief reageerden dat ze niet zouden stemmen. Misschien heeft dat bij de KNVB iets teweeg gebracht, dat ze dachten: als we de topclubs niet achter ons hebben, houden we het maar zoals het is."

Krabbendam onderschrijft daarmee het verhaal van NOS-verslaggever Jeroen Elshoff. Ook hij vertelde al dat de bond wel degelijk promotie en degradatie wilde toepassen. Uiteindelijk besloot de KNVB toch om ADO en RKC Waalwijk in de Eredivisie te houden. SC Cambuur en De Graafschap zijn het kind van de rekening.