Oorlog in België door 'enorm belangenconflict': 'Natuurlijk willen die stoppen'

Oorlog in België door 'enorm belangenconflict': 'Natuurlijk willen die stoppen'

Gepubliceerd: zondag 3 mei 2020 om 13:20zo 03-05-2020 om 13:20

Laatste update: zondag 3 mei 2020 om 13:38zo 03-05-2020 om 13:38

Het is onrustig in België. Royal Antwerp FC dreigt overal naast te grijpen als het seizoen in België komende week wordt beëindigd, tot grote onvrede van sportief directeur Luciano D'Onofrio. Hij hekelt de dubbele belangen in de top van het Belgische voetbal.

Mehdi Bayat is de voorzitter van Sporting Charleroi, maar staat óók aan het hoofd van de KBVB. Hetzelfde geldt voor Peter Croonen: de KRC Genk-preses zwaait ook de scepter bij de Pro League. Nu de Belgische competitie op het punt staat definitief beëindigd te worden, luidt D'Onofrio de noodklok in Het Nieuwsblad. De directeur van bekerfinalist Antwerp wijst op belangenverstrengeling.

Zo wil Charleroi zich als nummer drie van de Jupiler Pro League verzekeren van een rechtstreeks Europa League-ticket. Antwerp, dat de bekerfinale tegen Club Brugge dreigt te moeten laten varen, kan dat ticket nog afsnoepen bij winst. "Er is maar één antwoord: sommige clubs proberen een hold-up te plegen. Het gaat niet om gezondheid, maar om financiële voordelen na de verdeling van de Europese tickets", aldus D'Onofrio.

"Dat was nooit gebeurd!"
"Neem nu vorig seizoen: Genk stond begin maart eerste, Club Brugge tweede, AA Gent vijfde en Charleroi zevende", aldus de Antwerp-directeur. "Denk je echt dat we dan de competitie hadden stopgezet? Genk tot kampioen uitgeroepen en de Europese tickets verdeeld? Denk je dat echt? Denk daar maar eens over na. Ik ken het antwoord hoor. Dat was nooit gebeurd! Dit is een groot probleem. Hier speelt een enorm belangenconflict."

D'Onofrio pleit voor veranderingen in de top van het Belgische voetbal. "Dat zoiets niet kan, is tijdens deze pandemie wel duidelijk geworden. Onze bondsvoorzitter kan mee beslissen, terwijl zijn club middenin de discussie zit. Want voor Charleroi gaat het over een rechtstreeks ticket voor de Europa League. Natuurlijk willen die stoppen. En dat is dan onze woordvoerder bij de UEFA. En naar de politiek toe."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws