'Soms op het naïeve af bij Ten Hag, niet voor niets was er discussie bij Ajax'

'Soms op het naïeve af bij Ten Hag, niet voor niets was er discussie bij Ajax'

08-05-2020 13:58
47

Henk ten Cate heeft waardering voor de manier waarop Peter Bosz en Erik ten Hag de laatste jaren Ajax hebben laten spelen. Toch plaatst de oud-trainer van de Amsterdamse club in gesprek met Voetbal International ook een kritische kanttekening.

"Peter Bosz laat zijn elftallen zeer aanvallend spelen. Erik ten Hag ook wel. Soms op het naïeve af. Je kunt niet altijd met maar twee verdedigers spelen, die in het centrum enorme ruimtes in hun rug hebben. Omdat allebei je backs constant pleite zijn", steekt Ten Cate van wal.

"Niet voor niets is er bij Ajax een tijd discussie geweest over de restverdediging. In de competitie kunnen ze vaak zo spelen, omdat ze meestal sterker zijn dan de tegenstander. Maar in Europa kom je al snel in de problemen. Tenzij je ook internationaal meestal de beste ploeg bent. Zoals het Ajax van de jaren zeventig."

'Geld regeert'
Ten Cate ziet geld het huidige topvoetbal regeert, waardoor het voor Ajax een hels karwei is om de lijn het vorige Champions League-seizoen door te trekken. "De coronacrisis zou een positief effect kunnen hebben op de internationale positie van Ajax. Omdat de buitenlandse topclubs misschien minder geneigd zijn enorme bedragen op tafel te leggen. Waardoor Ajax wat langer in staat kan zijn de beste spelers te behouden", aldus de trainer.

"Want dat is telkens het probleem. Een echte leegloop hebben ze weten te voorkomen, maar dan nóg zijn ze een paar spelers met extra kwaliteiten kwijtgeraakt. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech, straks waarschijnlijk ook Andre Onana. Dat hakt erin."