Waarschuwing van dokter D'Hooghe: 'Slecht idee, dat kan leiden tot einde carrière'
Umtiti liep zaterdag een blessure op

Waarschuwing van dokter D'Hooghe: 'Slecht idee, dat kan leiden tot einde carrière'

Gepubliceerd: zondag 10 mei 2020 om 08:21zo 10-05-2020 om 08:21

Michel D'Hooghe waarschuwt voor een blessuregolf in het voetbal. De voormalig bondsvoorzitter van België en de medische commissie van de FIFA vreest voor de gevolgen nu de grote competities in allerijl het seizoen willen afmaken.

De medische staf van FC Barcelona voorspelde in een geheime interne memo al een minimum van vijf à tien blessures door de korte voorbereiding. De inkt onder dat document was amper droog of Samuel Umtiti viel zaterdag geblesseerd uit tijdens de training. "Spier- en peesblessures zullen inderdaad niet te tellen zijn als de voorbereiding zo kort is", beaamt D'Hooghe (75) in Het Nieuwsblad.

"In een voorbereiding op het seizoen heb je zes à zeven weken nodig", legt de Belgische dokter uit. "Dan komen de spelers nog terug uit vakantie waar ze nog wat aan sport hebben gedaan. Nu zaten ze thuis en konden ze geen kant uit. Spieren en pezen worden enorm belast. Wetende dat de achillespees de belangrijkste pees in het menselijk lichaam is, is dit een enorm risico. Een chronisch achillespeesletsel kan leiden tot het einde van een carrière", waarschuwt hij zelfs.

D'Hooghe is uitgesproken. "Ik blijf luid uitroepen dat nog snel een competitie hervatten voor honderd procent een slecht idee is. In mijn functie van voorzitter van de medische commissie van de FIFA heb ik altijd gevochten tegen het idee dat de economie belangrijker is dan de gezondheid. Het hoge aantal wedstrijden, voetballen in extreme temperaturen, telkens heb ik aan het kortste eind getrokken. Ik dacht dat nu het gezond verstand zou zegevieren, maar het begint weer te keren." 

"Ik ben ook zes jaar clubvoorzitter (Club Brugge, red.) geweest en je hoeft me dus niet te zeggen hoe belangrijk het economische aspect is voor een professionele voetbalclub. Maar er zijn grenzen. Het is schrijnend dat ook nu weer de economie het van de geneeskunde wint", besluit hij.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws