Dijkhoff waarschuwt KNVB en krijgt steun van Van Gaal: '400 miljoen, punt'

Dijkhoff waarschuwt KNVB en krijgt steun van Van Gaal: '400 miljoen, punt'

11-05-2020 07:40
29

De KNVB en de clubs moeten eerst met een plan komen, voordat er noodsteun wordt verleend door de politiek. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zondagavond herhaald bij Op1. Hij kreeg bijval van Louis van Gaal.

Twee weken geleden luidde de KNVB de noodklok met de boodschap dat de sector als gevolg van de coronacrisis 400 miljoen euro misloopt. De voetbalbond hoopte op steun van de overheid, maar volgens Dijkhoff is dat nog veel te vroeg. De VVD'er kreeg vrijdag steun van premier Mark Rutte.

"Clubs zijn ook bedrijven, die hebben het nu lastig en dat snap ik. Maar het was meer een mededeling: 400 miljoen schade, punt", verklaart Dijkhoff bij Op1. "Het zal niet meevallen om begrip te krijgen als je bedrijven als voetbalclubs gaat helpen. Het is een lastige wereld, want spelers onderin de Eerste Divisie verdienen veel minder dan in de top van de Eredivisie. Maar men kan de krachten beter bundelen om de sector te redden dan te discussiëren over wel of geen promotie en degradatie."

Dijkhoff vindt het tijd dat er knopen worden doorgehakt. "Ik wil als politicus wel een goede reden hebben om voor zo'n steunpakket te stemmen. Het is niet zo dat als het tegenzit, je meteen belastinggeld krijgt. Je moet het in kaart brengen voordat je kan beoordelen of 400 miljoen realistisch is. In Duitsland zie ik tot in details plannen over hoe ze dat willen doen."

Van Gaal
Van Gaal steunt Dijkhoff. "Ik ben het met hem eens, maar ik heb ook voorbeelden van bedrijfstakken waar wel een plan is. Dat is door de regering echter afgekeurd, zoals bij de sportscholen. Dus je kan wel met een plan komen, maar wat is dan het antwoord van de regering? Ik huur als trainer experts in en die geven hun mening, maar ik beslis. Zo is dat ook bij de regering. Uiteindelijk beslist Rutte."