Liverpool-uitglijder voorbeeld voor Feyenoord: 'Veel geleerd, niet té gespannen'

Liverpool-uitglijder voorbeeld voor Feyenoord: 'Veel geleerd, niet té gespannen'

14-05-2020 17:31 Laatste update: 17:32
68

Brad Jones speelde als keeper een belangrijke rol in het landskampioenschap van Feyenoord tijdens het seizoen 2016/2017. De 38-jarige Australiër herinnert zich vooral de laatste week van het seizoen: de uitglijder tegen Excelsior en de revanche op 14 mei tegen Heracles Almelo.

Dirk Kuyt groeide toen uit tot de held van De Kuip, met zijn drieklapper tegen Heracles. "Het was ongelooflijk wat er toen in het stadion gebeurde, ik krijg nog kippenvel als ik daaraan terugdenk", vertelt Jones aan de Feyenoord-kanalen. Voor Kuyt bleek het zijn laatste wapenfeit als profvoetballer. "Na de kampioenswedstrijd zei ik ook tegen Dirk dat als hij op dat moment zou stoppen met voetbal, het eigenlijk een soort film-einde zou zijn, bijna te mooi om te geloven."

Een week eerder leek het nog helemaal mis te gaan, na een 3-0 nederlaag bij Excelsior. Mede dankzij routiniers Kuyt en Jones sloot de Feyenoord-selectie echter de rijen. "Ik denk dat het belangrijk was dat de jongere jongens aan iemand als Dirk Kuyt zagen dat hij gewoon z'n ding bleef doen ongeacht dat de kampioenswedstrijd voor de deur stond. Daarmee gaf hij een belangrijk signaal af", weet Jones nog. "Dirk is a machine, die verzaakt nooit."

Jones zelf kon zijn medespelers bovendien vertellen hoe het níét moest. In het seizoen 2013/2014 maakte hij als reservekeeper mee hoe Liverpool een zeker lijkende Premier League-titel door de vingers liet glippen. "Ik heb veel geleerd van die tijd, met name dat je als voetballer qua mentaliteit altijd in balans moet zijn, niet té gespannen moet raken. Dat was destijds het probleem bij Liverpool, de emoties gingen een te grote rol spelen." In Rotterdam-Zuid was dat uiteindelijk niet het geval. "Ondanks de nederlaag tegen Excelsior was er eigenlijk geen enkele twijfel bij mij of we de wedstrijd tegen Heracles zouden winnen."