NAC bovenaan tv-ranking, meevaller Almere City, klappen voor Roda en Eindhoven

NAC bovenaan tv-ranking, meevaller Almere City, klappen voor Roda en Eindhoven

Gepubliceerd: donderdag 4 juni 2020 om 15:30do 04-06-2020 om 15:30

Laatste update: donderdag 4 juni 2020 om 15:46do 04-06-2020 om 15:46

De FOX Sports-gelden voor het seizoen 2020/2021 zijn verdeeld: zowel in de Eredivisie als in de Keuken Kampioen Divisie weten de clubs waar ze aan toe zijn. Het voortijdig afgebroken Eredivisie-seizoen zal volledig meetellen voor de tv-ranking, maar in de Keuken Kampioen Divisie zal dat voor 75 procent het geval zijn. Wij zoomen in op de één na hoogste voetbalcompetitie van Nederland: hoe ziet de tv-ranking eruit?

Anders dan op het hoogste niveau – de Eredivisie CV besloot dat het seizoen 2019/2020 mee zou tellen voor de tv-ranking en de clubs gingen hierin mee – mochten de Keuken Kampioen Divisie-clubs zelf beslissen. Bij een meerderheid aan voorstemmen zou het 'coronaseizoen' volledig meetellen, bij een meerderheid aan tegenstemmen zou de voetbaljaargang formeel komen te vervallen. De stemming liep echter uit op een gelijkspel. Van de zestien stemgerechtigden stemden acht voor en acht tegen. Hiervoor is een compromis gevonden: het seizoen 2019/2020 zal voor 75 procent meetellen in de tv-ranking.

Hoe zit de tv-ranking voor de Keuken Kampioen Divisie in elkaar?
Net als in de Eredivisie kunnen clubs punten verdienen met hun plek in de eindstand. De punten van recente seizoenen zijn bovendien meer waard dan de eindrangschikkingen uit het verdere verleden. De eerste plek van SC Cambuur is goed voor 20 punten, runner-up De Graafschap krijgt er 19, FC Volendam 18 en hekkensluiter Helmond Sport houdt één punt over aan het seizoen.

Bekijk ook onze YouTube-explainer, over de verdeling van de tv-pot in de Eredivisie:

De punten van het meest recente seizoen – 2019/2020 dus – worden bovendien vermenigvuldigd met tien. Deze rekensom zou Cambuur normaal gesproken 200 punten opleveren, maar de Leeuwarders zullen het moeten doen met 75 procent van het eindtotaal: 150 punten. De Graafschap houdt 142,5 over in plaats van 190 punten, FC Volendam staat op 135 in plaats van 180, Helmond Sport eindigt het seizoen met 7,5 in plaats van 10 punten voor de tv-ranking.

Een andere onderscheidende factor ten opzichte van de Eredivisie is de aanwezigheid van beloftenteams: zijn verdienen ook punten, maar doen niet mee voor de tv-ranking, is gebleken uit navraag bij de Coöperatie Eerste Divisie. Dat bijvoorbeeld Jong Ajax, kampioen in 2018, de afgelopen jaren 649,5 punten bij elkaar heeft gevoetbald, is dus niet van belang.

En dan zijn er nog de clubs die de afgelopen tien jaar in de Eredivisie hebben gespeeld: zij hebben recht op het maximaal aantal KKD-punten per Eredivisie-seizoen. Het kampioenschap van NEC uit 2015 is vijf jaar later nog 100 punten waard. Cambuur, NAC Breda, Go Ahead Eagles, Excelsior en FC Dordrecht speelden toen Eredivisie en hebben dus ook recht op 100 punten over dat seizoen.


(De definitieve tv-ranking over de periode 2010-2020)

TV-ranking Keuken Kampioen Divisie 2010-2020
NAC is de nummer één en mag aanspraak maken op het grootste deel van de tv-pot, waarin ongeveer zeven miljoen euro zit: de Bredanaars speelden tijdens zeven van de laatste tien seizoenen in de Eredivisie en draaiden één niveau lager steeds bovenin mee. Ook Excelsior en NEC profiteren van hun recente Eredivisie-verleden. Cambuur en De Graafschap koersten af op de Eredivisie, maar moeten het nu doen met een vierde en vijfde plek. De Brabantse laagvliegers TOP Oss en Helmond Sport sluiten achteraan in de tv-polonaise.

Winnaars/verliezers
Voor Cambuur en De Graafschap resteren dus de Keuken Kampioen Divisie-kruimels, terwijl ze miljoenen hadden kunnen verdienen in de Eredivisie. De nummers één en twee van '19/'20 blijven in ieder geval pechvogel Roda JC voor. De Limburgers hebben twee rampseizoenen achter de rug en moeten daardoor terrein prijsgeven: als dit seizoen niet had meegeteld, was Roda vierde op de tv-ranking, nu zesde. Het had nog erger gekund – bij een meerderheid van voorstemmen zou Roda zelfs zevende zijn – maar de financieel geplaagde club loopt sowieso ruim een ton mis.


(Scenario 2: de stand van 2019/2020 telt voor honderd procent mee)

Voor FC Eindhoven zijn de druiven ook zuur: tiende in plaats van achtste, het betekent een verschil van een kleine ton. Voor een club met zulke bescheiden middelen kan dit misgelopen bedrag van groot belang zijn. Ook FC Dordrecht en MVV hadden vermoedelijk liever gezien dat het seizoen niet mee zou tellen. Voor Go Ahead Eagles en FC Den Bosch had het juist beter uitgepakt als de punten van 2019/2020 voor honderd procent mee zouden tellen. Almere City heeft het meeste geluk: de jongste profclub van Nederland staat nu negende in plaats van elfde en mag ook een tonnetje 'extra' bijschrijven.


(Scenario 3: de stand van 2019/2020 telt niet mee)

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws