Thuisvoordeel totaal verdwenen in Duitsland: meer 2'tjes en 3'tjes dan 1'tjes

18 juni 2020 om 12:15
Laatste update: 18 juni 2020 om 12:26

Het Bundesliga-seizoen is alweer bijna voorbij, de Primera División-clubs draaien warm en ook in Italië en Engeland rolt de bal weer. De eerste voorzichtige conclusies over post-coronavoetbal kunnen dus al getrokken worden. Neem nu het fenomeen 'thuisvoordeel', dat nauwelijks meer een rol zou spelen. Afgaande op de statistieken na zeven Bundesliga-speelrondes lijkt dat inderdaad het geval.

Het spektakel barstte op 16 mei weer los bij de oosterburen en de spelers van Borussia Dortmund stalen de show: zij 'bedankten' de niet aanwezige Gelbe Wand na de dik gewonnen Kohlenpott-derby tegen Schalke 04. En daar hadden ze ook alle reden toe: Borussia-Dortmund was de enige wedstrijd in deze Bundesliga-speelronde die door de thuisploeg werd gewonnen. Deze trend werd doorgezet in de daaropvolgende wedstrijden.

Na het afronden van de midweeks afgewerkte speelronde 32 kan de voorlopige balans opgemaakt worden: toeval of niet, maar de thuisspelende clubs hebben het sinds de coronastop een stuk moeilijker gekregen. Tijdens de 63 wedstrijden na de Bundesliga-hervatting konden er zelfs meer 2'tjes en 3'tjes dan 1'tjes genoteerd worden in de TOTO.

Kampioen Bayern München noteert thuis én uit een honderd procent score, maar was daar in februari al mee begonnen. Borussia Dortmund is traditioneel ijzersterk in eigen huis, maar liet zich woensdag verrassen door FSV Mainz 05. Nummer drie RB Leipzig knoeide in eigen huis tegen clubs als SC Freiburg, Hertha BSC, SC Paderborn en Fortuna Düsseldorf. Peter Bosz' Bayer Leverkusen liet zich thuis flink te kijk zetten door VfL Wolfsburg (1-4) en Bayern (2-4). Nummer 6 VfL Wolfsburg pakte na de competitiehervatting negen punten buitenshuis, maar kwam in eigen stadion niet langs Dortmund (0-2), Eintracht Frankfurt (1-2) en Freiburg (2-2).

"Met publiek in het stadion weet ik niet of we nog gelijk hadden gemaakt. Als speler krijg je onbewust toch een steuntje in de rug als je thuis speelt. Nu zat er niemand en konden wij nog gelijkmaken", zei Jean-Paul Boëtius al nadat hij met FSV Mainz 05 een 2-0 achterstand had goedgemaakt tegen 1. FC Köln. Nogmaals, het kan toeval zijn. Maar het is wel degelijk opvallend hoe significant de statistieken afwijken van de cijfers uit de eerste 25 speelrondes. Hierin zijn 225 wedstrijden afgewerkt: net iets minder dan de helft daarvan werd gewonnen door de thuisspelende ploeg.

Borussia Mönchengladbach-1. FC Köln – ingepland op zondag 9 februari, afgelast vanwege storm Ciara en ingehaald op woensdag 11 maart – was de laatste Bundesliga-wedstrijd van het pre-coronatijdperk en werd al achter gesloten deuren gespeeld. De huidige nummer 5 won met 2-1 van de huidige 13 en daar keek toen niemand van op. Maar inmiddels ziet de Bundesliga-wereld er dus heel anders uit.

Kunnen we deze trend ook in de overige topcompetities verwachten? Dat is nog even afwachten. De Premier League is woensdagavond hervat met een probleemloze thuiszege van Manchester City op Arsenal en een 0-0 bij Aston Villa-Sheffield United, die eigenlijk een 0-1 had moeten zijn. De Italiaanse bekerfinalisten Juventus en Napoli haalden de finale door een gelijkspel in eigen huis, na een gunstig uitresultaat in februari: de finale op neutraal terrein eindigde in 0-0 en Napoli nam de penalty's beter.

In Spanje doen de thuisspelende clubs vooralsnog hun plicht: vier thuiszeges om twee uitoverwinningen en liefst acht gelijke spelen. Vanzelfsprekend zegt dit nog helemaal niets, na twee speelrondes mét wedstrijden als FC Barcelona-Leganés en Real Madrid-Eibar. Wordt vervolgd!

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)