Genee reageert op ophef: Het laatste wat ik wil is het programma verlaten

Genee reageert op ophef: "Het laatste wat ik wil is het programma verlaten"

Gepubliceerd: zondag 28 juni 2020 om 23:45zo 28-06-2020 om 23:45

Laatste update: maandag 29 juni 2020 om 09:17ma 29-06-2020 om 09:17

Wilfred Genee heeft zondagavond bij Op1 gereageerd op de recentelijk ontstane ophef over Veronica Inside. De presentator blijft erbij dat hij en collega's Johan Derksen en René van der Gijp juist in deze tijden, tegen de eigen gewoontes in, zichzelf moesten verantwoorden en de nuance op moesten zoeken: het trof hem dat zijn Iraanse vrouw en kinderen ook in de maatschappelijke discussie mee werden gesleurd.

Derksen en Van der Gijp waren juist niet gediend van deze houding van Genee en lieten weten niet meer in de huidige samenstelling plaats te willen nemen. De presentator maakte twee dagen na de uitzending nog een item met Derksen en Van der Gijp, maar voorlopig zal het drietal elkaar niet zien. Genee benadrukt bij Op1 dat hij vooraf met zijn collega's had overlegd over de gewijzigde opzet van het programma. "We hadden gedacht: we zetten een paar donkere voetballers (Ruud Gullit, Clarence Seedorf, Hedwiges Maduro, red.) aan tafel om de deur open te zetten. Zelfs Akwasi werd benaderd. Hij zou erover nadenken. Maar er wilde niemand komen."

Veronica Inside lag ondertussen hevig onder vuur en volgens de presentator moest de toon gematigd worden, gezien het huidige maatschappelijke klimaat. "De tijden zijn wel een beetje aan het veranderen. Je kan wel alles roepen, maar je kan ook rekening houden met het sentiment. Aan het eind van de week boycot het Nederlands elftal het programma, in The Guardian wordt gemeld dat we een racistisch programma zijn, er verdampt in één weekend een miljoen euro aan sponsorgeld, een nieuwe sponsor haakte af, alle adverteerders haakten af. Het was belachelijk!"

"Ik dacht dat we een afspraak hadden"
Genee bleef er dan ook bij dat de vaste show aanvulling nodig had, gezien de heftige reacties op de veelbesproken grap van Derksen over Akwasi. Uiteindelijk schoven 'twintigste keus' Natacha Harlequin en Dries Boussatta aan. Derksen dacht echter dat de twee aan een aparte tafel zouden zitten, net als vaste studiogasten Bas Nijhuis en Chris Woerts, legt Genee uit. "Ik dacht dat we een afspraak hadden, maar Johan had dat niet zo ervaren. Hij riep: ik wilde niet met deze mensen aan tafel. Vlak voor de uitzending hebben we heel erg lopen discussiëren. Er is iets misgegaan in de communicatie."

Tijdens de uitzending vervulde Genee de rol van presentator én gespreksleider: daar had hij moeite mee. "Maar dat moest, omdat we voor die setting hadden gekozen." Genee dacht dus vooraf dat Derksen en Van der Gijp het hiermee eens waren. "Als Johan of René die zaterdag (bij Derksen thuis, red.) had gezegd: gaan we niet doen... Dan had ik het zo gelaten", aldus de presentator. "En misschien had je, als er niemand wilde komen, op zondagavond moeten zeggen: dan doen we het niet."

Vervolgens escaleerde de ruzie tussen het drietal dus. Genee werd door Van der Gijp zelfs beticht van 'NSB-praktijken'. "Ik betreur het dat ze zo denken. Ik heb mezelf iets te veel ingezet in de discussie, maar ik kon niet anders in die rol." Of de talkshow na de zomer terugkeert, durft hij niet te zeggen. Genee denkt echter niet aan opstappen. "Ik hoorde dat ik zou voorsorteren om de zaak te verlaten, ook zo vreemd. Ik doe alles voor het programma, het laatste wat ik wil is het programma verlaten."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Heeft Veronica Inside nog toekomst?

(18091 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws