De Ligt krijgt 10 in Italië: 'Bij Ajax werd hij beschermd, hij is énorm gegroeid'

29 juni om 07:35

Zijn stroeve start in Italië is goed geweest voor Matthijs de Ligt. Dat concludeert Keje Molenaar, oud-speler van Ajax en Feyenoord én schoonvader van de twintigjarige verdediger. Sinds er weer gevoetbald wordt in Italië wordt De Ligt overladen met complimenten.

De Ligt was vrijdagavond trefzeker voor Juventus in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Lecce (4-0) en kreeg na afloop een 10 op de Italiaanse televisie. Na zijn stroeve start vol handsballen en defensieve onzekerheden werd hij nog bestempeld als kapitale miskoop. "Je bent in Italië God of niks", reageert Molenaar in de Volkskrant.

"Het was goed voor Matthijs, een paar schoten voor zijn kop. Bij Ajax was hij beschermd opgegroeid, als jongen uit de eigen jeugd kun je niet snel iets verkeerd doen. De offensieve speelstijl was hem met de paplepel in gegoten. In Italië moet je veel meer in je eigen zone blijven. Je wordt afgerekend op verdedigen, niet op opbouwen. Daarom is Matthijs daar ook naartoe gegaan. Weg uit zijn comfortzone."

Ondanks de terugkeer van Giorgio Chiellini na een zware knieblessure, is De Ligt onder trainer Maurizio Sarri verzekerd van een basisplek. Molenaar: "Hij is als mens en als speler énorm gegroeid." Hij denkt dat de transfersom die Juventus betaalde voor De Ligt (75) aanvankelijk niet meehielp. "Dat prijskaartje gaf een grote mentale druk."