SPORT legt vinger op zere Barça-plek: 'De Jong opvolger van Xavi en Iniesta'

3 juli om 13:58

Diario SPORT ziet één belangrijke factor voor de huidige vormcrisis van FC Barcelona: de afwezigheid van Frenkie de Jong. De Oranje-international speelde nog mee tijdens de eerste wedstrijd na de coronacrisis, maar moest de vijf daaropvolgende wedstrijden missen vanwege een blessure.

Met De Jong in de gelederen won Barça met 0-4 bij Real Mallorca: de man uit Arkel ontving vervolgens wisselende, maar overwegend lovende kritieken. Daarna zat De Jong op de bank tijdens de franjeloze zege op Leganés en ontbrak hij tijdens de 0-0 bij Sevilla, de moeizame 1-0 zege op Athletic Bilbao en de 2-2 remises tegen Celta de Vigo en Atlético Madrid. Tijdens deze reeks verloor Barça aartsrivaal Real Madrid uit het zicht en lijkt het de titelrace definitief verloren te hebben.

Volgens SPORT kan het één niet los worden gezien van het ander. Door de afwezigheid van De Jong mist Barça dynamiek en creativiteit, meent het medium. 'De Jongs veelzijdigheid en bereidheid om risico's te nemen zijn dit seizoen belangrijke factoren gebleken. Afgezien van de wedstrijd tegen Real Mallorca zijn de Blaugranas er nauwelijks in geslaagd om door vijandelijke linies te breken. Barcelona mist het spelinzicht en de visie van De Jong, de natuurlijke opvolger van Xavi en Andrés Iniesta.'

De regerend Primera División-kampioen heeft nog vijf wedstrijden de tijd om vier punten goed te maken op Real Madrid. Zondagavond gaat het op bezoek bij nummer 5 Villarreal: volgens Spaanse media kan dat treffen bepalend zijn voor de toekomst van trainer Quique Setién.