'Principekwestie' voor AZ: 'Gaat niet om compensatie, gaan we Ajax niet vragen'

'Principekwestie' voor AZ: 'Gaat niet om compensatie, gaan we Ajax niet vragen'

Gepubliceerd: vrijdag 10 juli 2020 om 06:57vr 10-07-2020 om 06:57

AZ heeft de hoop op een Champions League-ticket nog altijd niet opgegeven, vertelt juridisch adviseur Karim Aachboun aan het Algemeen Dagblad. Hij is nog altijd niet te spreken over de handelswijze van KNVB-directeur Eric Gudde.

AZ was één van de clubs die eind april pleitte voor het stopzetten van het Eredivisie-seizoen, in het kader van de volksgezondheid. Dat Ajax vervolgens is aangewezen als nummer één van de competitie – en hoogstwaarschijnlijk direct de Champions League in mag – zorgt echter voor wrevel in Alkmaar. "Gudde heeft het steeds letterlijk gezegd: er ís in deze geen reglement. 'Het telt niet'. Maar het merkwaardige is nu net: bij het beargumenteren van de beslissing om Ajax aan te wijzen als nummer 1, wijst Gudde steeds op artikel 17 van 'de reglementen'", aldus Aachboun.

Volgens de juridisch adviseur is het volledig verklaarbaar dat AZ nu een juridische strijd is begonnen. "Ik ben nog steeds de juridisch adviseur van AZ, maar heb me formeel teruggetrokken uit dit dossier. Daarom kan ik nu wel vrijuit praten", aldus Aachboun. "Dat AZ geen kinderachtig spelletje speelt, maar gewoon in zijn recht staat." Aachboun vermoedt dat Gudde en de KNVB zich 'betrapt' voelen. "Hij weet dat het niet klopt: een reglement toepassen waarvan je zélf erkent dat het niet van toepassing is. Dat is toch zo krom als wat? De KNVB dacht ermee weg te komen. Waarschijnlijk uit politieke motieven."

'20 miljoen op het spel, maar primair rechtvaardigheid'
Volgens de competitiereglementen is doelsaldo beslissend als twee clubs gelijk staan, waardoor Ajax boven AZ is geëindigd. Die reglementen zijn echter terzijde geschoven na het beëindigen van de competitie, benadrukt Aachboun. "De KNVB erkent dat nota bene zelf, behalve als het de bond beter uitkomt om een artikel uit dat reglement tóch toe te passen. Gudde is hier gewoon niet eerlijk", laat hij weten.

Aachboun noemt het aanvechten van het KNVB-besluit een 'principekwestie'. "Natuurlijk staat er veel geld op het spel, in het geval van AZ 20 miljoen euro, maar het gaat primair om rechtvaardigheid. Wij vinden dat AZ recht heeft op een Champions League-plek", vertelt hij. "Als het om compensatie ging, was ik hier niet eens aan begonnen. Dat gaan we aan Ajax zeker niet vragen."

De KNVB heeft in reactie op de aantijgingen van Aachboun laten weten dat die beweringen 'afdoende en meermaals weerlegd' zijn en gaat er niet op in, laat de voetbalbond weten aan het AD.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Wie heeft het meeste recht op een direct Champions League-ticket?

(6461 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws