Schandalen in 'voetbalbananenrepubliek' België: 'BeNeLiga komt er nooit'

Schandalen in 'voetbalbananenrepubliek' België: 'BeNeLiga komt er nooit'

08-08-2020 14:26
97

Sjoerd Mossou heeft er een hard hoofd in dat er ooit nog een BeNeLiga komt. De columnist van het Algemeen Dagblad wijst naar België, 'de grootste voetbalbananenrepubliek van West-Europa'.

'Dat vermoeden bestond al langer, deze zomer werd het bewijs definitief geleverd', stelt Mossou in het AD. 'Vandaag begint het nieuwe Belgische voetbalseizoen. Daar is weinig van te zien op tv, want de onderhandelingen over de uitzendrechten zijn vastgelopen, tot woede van de kijkers, en publiek mag er ook al niet in de stadions.' Bovendien werd de degradatie van Waasland-Beveren verboden, waardoor in allerijl een nieuw programma in elkaar moest worden geknutseld.

'Als u dacht dat de KNVB er een potje van maakte, moet u zich eens verdiepen in het Belgische profvoetbal, landschap van dubieuze makelaars en nog louchere clubeigenaren', schrijft Mossou verder. 'Een land waarin het kan dat een discutabele zaakwaarnemer - Mogi Bayat - na zijn vrijlating uit de gevangenis gewoon weer vrolijk de macht grijpt, en waar diens broer Mehdi niet alleen directeur is van Sporting Charleroi, maar ook voorzitter van de Belgische voetbalbond.'

'Niet dat Nederland zo'n schitterende voorbeeldnatie is, hou me ten goede. Maar wie alle schandalen, chaos, Vlaams-Waalse twisten, rechtszaken en onderlinge ruzies binnen de Belgische Pro League heeft gevolgd, hoeft niet per se gestudeerd te hebben om een simpele conclusie te trekken. Die Beneliga komt er nooit', besluit Mossou.