BeNeLiga-gevaar: 'Serieus probleem PSV en Feyenoord, geen Europa voor Utrecht'

BeNeLiga-gevaar: 'Serieus probleem PSV en Feyenoord, geen Europa voor Utrecht'

Gepubliceerd: zondag 12 juli 2020 om 09:18zo 12-07-2020 om 09:18

Laatste update: zondag 12 juli 2020 om 09:30zo 12-07-2020 om 09:30

Voor clubs als FC Utrecht en Vitesse is de komst van een BeNeLiga in de huidig voorgestelde vorm geen goed nieuws. Pieter Nieuwenhuis van adviesbureau Hypercube waarschuwt dat de Eredivisie-subtoppers nooit Europees voetbal zullen halen. Ook voor PSV en Feyenoord is het riskant.

België en Nederland onderzoeken momenteel een gezamenlijke competitie met achttien clubs: tien uit de Eredivisie en acht uit de Jupiler Pro League. De play-offs voor Europees voetbal zouden verdwijnen en in totaal zouden er zeven Europese tickets te verdelen zijn. Nu zijn dat er voor Nederland en België samen nog tien.

"Er is mij verteld dat ze bij de nieuwe opzet uitgaan van maximaal zeven Europese tickets. Ik vraag me al sterk af of de UEFA daarmee akkoord gaat", vertelt Nieuwenhuis aan Voetbal International. "Maar stel, het is zeven. Grote clubs als Ajax en Club Brugge pakken er altijd eentje en dan gaan er nog twee naar de bekerwinnaars. Dan hou je drie tickets over voor de andere clubs, anderhalf per land."

"Clubs als PSV en Feyenoord hebben dan een serieus probleem, FC Utrecht of Vitesse haalt zelden tot nooit nog Europees voetbal", voorspelt Nieuwenhuis. "Beter is dat je op zoek gaat naar een UEFA-proof model. De UEFA is namelijk niet tegen zogeheten cross-border-competities. Ze hebben alleen wel bepaalde eisen."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws