Monsterklus Koeman: Frenkie's rol, Messi's onvrede en vernieuwen zonder geld

Monsterklus Koeman: Frenkie's rol, Messi's onvrede en vernieuwen zonder geld

18-08-2020 09:30 Laatste update: 19-08-2020 12:00
70

Succes ermee, zei Ronald Koeman een jaar geleden toen hij de grote problemen opsomde bij FC Barcelona. Het blijkt nu een succeswens aan zichzelf te zijn geweest. VoetbalPrimeur analyseert de zeven uitdagingen die de trainer te wachten staat bij de gevallen topclub: van de rol van Frenkie, tot de dreiging van Xavi en de plannen van Koeman om de Barcelona-filosofie te moderniseren.

Ruggengraat vernieuwen
Het motto tijdens de aanstaande periode-Koeman bij Barcelona? Vernieuwing, vernieuwing, vernieuwing. De gemiddelde leeftijd van het basiselftal van de Catalanen tijdens de 8-2 vernedering tegen Bayern München was 29 jaar en 329 dagen. De jongste speler aan de aftrap: Frenkie de Jong, met zijn 23 jaar.

Koeman voorzag in 2019 al dat de ouderdom Barcelona op den duur zou gaan opbreken. "Suárez, Messi, Piqué en Busquets zijn al over de dertig. Ja, ze zijn nog goed, maar wat moet de club daarna?", vroeg Koeman zich hardop af in een interview met Esport3. "We moeten veranderen, want het gaat om belangrijke posities in het team, de gehele ruggengraat van het elftal. Je hebt een doelman, maar je hebt geen centrale verdediger, geen middenvelder, geen aanvaller en geen Messi. Succes ermee."

Verkopen én snijden in salarishuis
De manier waarop Koeman FC Barcelona moet verjongen wordt nog knap lastig. We zagen het al aan de Arthur-Pjanic-deal, waarbij Pjanic naar Barcelona komt en Arthur voor nagenoeg hetzelfde bedrag naar Juventus trekt. Een boekhoudkundig trucje van Barcelona rond 1 juli om niet met een dik verlies het seizoen af te sluiten. Ook de blinde paniek bij de clubleiding in de onderhandelingen over de salarisverlaging tijdens de coronacrisis én de onmacht van Barcelona in de pogingen om Lautaro Martinez te halen (de Inter-spits had een vastgestelde afkoopsom van 111 miljoen euro) verraadt dat de club financieel niet meer zo machtig is.

Sterker, tijdens de bestuursvergadering van maandag werd aangestipt dat het belangrijkste doel voor president Josep Maria Bartomeu voor volgend seizoen wordt: verkopen en korten op de salarissen. Barcelona staat er op dit moment financieel zo slecht voor, dat alleen snijden in de spelersgroep de club kan behoeden voor een serieuze verergering van de economische crisis. Op een flink budget voor nieuwe aankopen hoeft Koeman dus niet te rekenen.

Crisis bij La Masia
En dus moet de blik van Koeman op de jeugdopleiding La Masia gericht worden. Nu Barcelona al jaren de talentenstroming tegenzit met te oude spelers en dure aankopen (denk aan Dembélé, Coutinho en ook paniekaanoop Martin Braithwaite), bevindt ook de jeugdacademie van de club zich in een crisis. Talenten als Marc Jurado (Manchester United) en Xavi Simons (PSG) vertrokken omdat zij een plan misten in Catalonië. Alleen Ansu Fati en in mindere mate Riqui Puig zijn de La Masia-lichtpuntjes geweest in het afgelopen seizoen.

La Masia moet weer uitkomst gaan bieden voor Barcelona in donkere financiële dagen en Koeman is zich daar bewust van, zo vertelde hij een jaar geleden. "Ik ben altijd voorstander van spelen met eigen jeugd, zeker omdat ze weten hoe Barcelona speelt. Maar als je op een bepaalde positie niet het talent hebt, moet je ook bij andere clubs kijken. Als het kan, moet je echter in eigen huis kijken. Wij zijn Nederlands, wij zijn niet bang om jonge spelers voor de leeuwen te gooien. Ik zeg altijd: als ik een speler van dertig en een speler van 22 heb met hetzelfde niveau, kies ik altijd voor de 22-jarige. Dat is de toekomst."

Xavi in 2021?
Maar hoeveel tijd krijgt Koeman om een talentenploeg bij Barcelona op te bouwen? Een dergelijk project vereist toch wel een looptijd van minimaal drie seizoenen, maar de druk bij FC Barcelona is hoog. Niet alleen vanwege de erbarmelijke prestaties afgelopen seizoen, maar ook vanwege de aanstaande presidentsverkiezingen.

Die verkiezingen zullen in maart 2021 plaatsvinden, waarna een mogelijke bestuurswisseling op 1 juli zal plaatsvinden. De naam Koeman komt uit de koker van de huidige president Bartomeu, maar die staat enorm onder druk in Barcelona omdat hij het financieel en sportief zo uit de klauwen heeft laten lopen. Een van de tegenstanders van Bartomeu bij de verkiezingen is Victor Font, die in 2021 Xavi wil aanstellen als trainer van Barcelona. Een andere kandidaat is Joan Laporte, die Pep Guardiola wil terughalen.

De vraag is dus: heeft Koeman na een opbouwjaar genoeg krediet om dat machtsspel te overleven? Laten we even positief denken: Koeman krijgt na de presidentsverkiezingen Xavi als assistent-trainer onder zijn hoede en stoomt de mede-Barcelona-legende klaar voor het grote werk in Camp Nou.

Messi's onvrede
Spelers als Rakitic, Vidal en mogelijk zelfs Suárez zullen snel geslachtofferd worden. Maar hoe ziet de toekomst van Lionel Messi eruit? Spaanse en Argentijnse kranten schrijven al dagen over een zomerse vertrekwens van de Argentijnse superster. Het contract van Messi loopt in 2021 af en een verlenging van die verbintenis staat door het wanbeleid op losse schroeven.

Messi wil grote veranderingen zien bij Barcelona. De aanstelling van de 57-jarige ervaren Koeman niet helemaal in dat plaatje passen Hij wil een moderne trainer, die met nieuwe ideeën de gehele Barça-cultuur op zijn kop kan zetten. Houdt Koeman Messi binnenboord, of gaat de Argentijn Barcelona na twintig jaar verlaten?

Elftal rond Frenkie
En dan is er nog Frenkie de Jong. Gekocht voor 75 miljoen euro, de naar verluidt op twee na best betaalde speler van Barcelona, maar nooit spelend op zijn vertrouwde nummer 6-positie. Met Busquets in de nadagen van zijn carrière en de missie van Koeman om een 'nieuw Barcelona' te bouwen, is de kans groot dat hij de komende seizoenen een elftal rond de nog 'jonge' Frenkie de Jong gaat bouwen.

Voor de Oranje-international kan de komst van Koeman dus weleens heel goed uit gaan pakken. "Hij is een intelligente jongen, met een enorm talent", zei Koeman onlangs over De Jong. "Maar het doet hem pijn dat hij niet op zijn natuurlijke positie speelt, zoals hij bij Ajax speelde."

Barça-filosofie met moderne twist
Of het nu verjongen door jeugd of door transfers wordt, of Messi nu blijft of niet, duidelijk is in ieder geval dat Koeman Barcelona weer wil laten voetballen volgens de Barça-filosofie, met een moderne twist. Koeman signaleerde in april in een interview met Sport de twee grootste problemen in de speelwijze van Barcelona.

"Eén: intensiteit. Of je het nu leuk vindt of niet, de beste ploegen van dit moment spelen negentig minuten lang op een ontzettend hoog tempo. Het is moeilijk voor Barcelona om dat vol te houden. Dat zagen we in die befaamde wedstrijd tegen Liverpool, maar ook in de Spaanse Super Cup-duels met Atlético Madrid dit jaar. En twee: Barcelona domineert wedstrijden niet meer zoals voorheen. In dat opzicht moet Barça terugkeren naar zijn identiteit. Domineren is deel van het DNA. Barça moet altijd de controle hebben, maar dan effectiever."

Ronald, succes ermee!

(Jelmer van der Dussen/VoetbalPrimeur)