Acht conclusies: Blind laat ArenA flink schrikken met blessure, Schuurs imponeert

25-08-2020 20:54
84

Twee oefenwedstrijden voor Ajax vandaag: om 14:00 uur nam Jong Ajax het op tegen Tweede Bundesliga-club Holstein Kiel, om 20:00 uur stond de beoogde basis van trainer Erik ten Hag op het veld in de Johan Cruijff ArenA. Beide wedstrijden werden gewonnen, VoetbalPrimeur trekt acht conclusies.

Jonkies spelen Holstein Kiel van de mat
De eerste wedstrijd stond dan wel als Ajax – Holstein Kiel op het programma, maar het was eigenlijk Jong Ajax plus Lisandro Martínez en Noussair Mazraoui. Dit maakte echter niets uit: Kiel wist niet wat het overkwam in de eerste helft. Ajax-trainer Ten Hag zal tevreden toe hebben gekeken vanaf de tribune: mochten er spelers wegvallen in het eerste elftal, weet hij dat de jeugd staat te trappelen om aan te sluiten. Het duel eindigde uiteindelijk in een 5-2 overwinning.

Traoré, Ekkelenkamp en Rensch kloppen op de deur
Rensch was al trefzeker tijdens de oefenwedstrijd tegen Red Bull Salzburg, ook tegen Kiel wist de verdediger het net te vinden. Hij mocht dan wel een van de jongste spelers van het veld zijn geweest, aan zijn spel was dat absoluut niet te zien. Ekkelenkamp liet zich ook gelden met twee doelpunten, evenals Lassina Traoré, die in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Salzburg het vizier nu wél op scherp had staan.

Mazraoui speelt wedstrijd niet uit
Heel ernstig zag het er niet uit, maar het is altijd vervelend wanneer een speler tijdens de voorbereiding geblesseerd af moet haken. Mazraoui speelde de eerste helft tegen Kiel niet uit na een ongelukkig duel met een speler van de Duitse club, die ongelukkig op het been van de Ajax-back viel. Samen met de fysiotherapeuten van de club liep Mazraoui terug naar de kleedkamer.

Vrijetrappenspecialist Labyad slaat weer toe
De 'Jong Ajax-spelers' gaven dinsdagmiddag het goede voorbeeld, aan de spelers van het eerste elftal om dat kunstje over te doen in de Johan Cruijff ArenA tegen Hertha BSC. Het duurde niet lang voordat de Amsterdammers de voorsprong te pakken hadden. Weer was het Labyad die een vrije trap in het vijandige doel wist te werken. Ditmaal misschien met wat meer geluk dan wijsheid: de muur veranderde de bal van richting, waardoor Hertha-keeper Alexander Schwolow kansloos was.

Schuurs laat Ten Hag geen keus
Het centrale duo bij Ajax staat deze voorbereiding als een huis: Daley Blind is de rust zelve, Perr Schuurs staat waar hij moet staan en tackelt er lustig op los. De jonge verdediger was op geen fout te betrappen tegen de rappe aanvallers van Hertha en liet zien over een uitstekende timing en positionering te beschikken. Hij laat trainer Ten Hag maar weinig keus: de kans lijkt groot dat Schuurs ook bij de Eredivisie-start in de basis start bij Ajax.

Stekelenburg nog geen zekerheid onder de lat
Het ziet er nog allesbehalve zeker uit bij Stekelenburg onder de Ajax-lat. De sluitpost verraste in de eerste helft vriend én vijand door onder een hoekschop van de gasten uit Duitsland door te lopen, maar zag tot zijn geluk dat Rekik de bal met een stuiter over het doel werkte. In de tweede helft was zijn timing niet goed bij een voorzet, waardoor een Hertha-aanvaller de bal richting het doel kon werken. Stekelenburg mocht ook hier van geluk spreken: de bal vloog via de buitenkant van de paal naast het doel.

Blind laat ArenA flink schrikken
De Ajax-verdediger speelde een uitstekende wedstrijd, maar ongeveer tien minuten voor tijd ging Blind opeens naar het gras. Zonder dat er een tegenstander in de buurt was, merkte de verdediger dat er iets niet helemaal goed zat. Flink schrikken na zijn hartspier-blessure van vorig seizoen. Gelukkig stond Blind al snel weer en liep hij op eigen kracht naar de kant. Ten Hag nam geen enkel risico en haalde de sterkhouder meteen naar de kant. Hopelijk gaat alles goed met de verdediger.

Antony toont wederom zijn potentie
De Braziliaanse aanwinst toonde tegen Hertha weer zijn potentie: het was zeker nog niet allemaal vlekkeloos, maar er valt wel te zien waarom Marc Overmars de jackpot betaalde voor de São Paulo-speler. Creëerde kansen voor zijn medespelers en raakte in de tweede helft zelf de paal, maar het opvallendste moment van zijn voet was een actie waarbij hij twee keer om zijn as draaide. Zijn directe tegenstander wist niet waar hij het moest zoeken en vond het maar niets: hij besloot Antony neer te leggen.