Kamphuis onder vuur na tijdrekken Ajax-keeper Onana: 'In de maling genomen'

Kamphuis onder vuur na tijdrekken Ajax-keeper Onana: 'In de maling genomen'

16-09-2020 07:01 Laatste update: 07:03
189

Mario van der Ende heeft geen goed woord over voor het optreden van arbiter Jochem Kamphuis tijdens de wedstrijd Sparta Rotterdam - Ajax. De voormalig scheidsrechter vindt dat Kamphuis Ajax-keeper Andre Onana veel sneller had moeten bestraffen met geel.

"Waren de ballenjongens op vakantie?", begint Van der Ende cynisch in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Een gewaarschuwd mens telt voor twee. De scheidsrechter heeft geweldige kansen laten liggen voor een reprimande of gele kaart. Zo kon hij het tijdrekken minimaliseren en het kijkspel bevorderen. Negeert Onana dat, dan zijn de consequenties voor hem. Nu heeft die kaart alleen nog een administratieve en geen preventieve of duidelijke waarde."

Van der Ende ziet scheidsrechters liever meteen doorpakken en een indirecte vrije trap geven bij de eerste keer tijdrekken. "Dan heb ik begrip, omdat hij de regels hanteert. Maar als je gaat laveren, kom je in het riet terecht. De accuratesse en het lef bepalen de kwaliteit van een scheidsrechter. Daarom zie je in de Champions League-wedstrijden meer minuten blessuretijd."

Kamphuis zorgde er volgens Van der Ende voor dat Onana het lekker rustig aan kon blijven doen. "Hij had de toon al lang kunnen én moeten zetten", sneert Van der Ende richting Kamphuis. "Onana maakt nu duidelijk gebruik van het niet adequaat handelen van de arbiter. Dat gebeurt als je als leidinggevende niet het overwicht hebt. Dan word je aan alle kanten in de maling genomen."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie