Belgische minister grijpt in bij Genk door gedrag fans: Dit viel te vrezen

Belgische minister grijpt in bij Genk door gedrag fans: "Dit viel te vrezen"

Gepubliceerd: maandag 21 september 2020 om 16:04ma 21-09-2020 om 16:04

Racing Genk mag de komende thuiswedstrijd minder supporters het stadion binnenlaten. Dat heeft de Belgische minister van sport Ben Weyts maandag besloten.

Tijdens de 3-1 overwinning op KV Mechelen van zondag hielden de fans van Genk zich niet aan de coronaregels. Supporters hadden lak aan de social distancing en de mondkapjesplicht. Volgens Weyts hebben de clubautoriteiten niet efficiënt ingegrepen. Het toegestane aantal van vijfduizend toeschouwers wordt nu teruggebracht naar 2500 voor de thuiswedstrijd tegen Oostende.

"Het spijt me zeer dat ik van mijn hart een steen moet maken", aldus de minister tegen Het Laatste Nieuws. "Maar ik had op voorhand aangekondigd dat we sancties zouden treffen wanneer de afspraken niet zouden worden nagekomen. Ik heb mijn nek ver uitgestoken om competities te kunnen laten plaatsvinden met publiek. Als iedereen vanuit de huiskamer zelf kan vaststellen dat de afgesproken veiligheidsregels niet worden gerespecteerd, dan moet ik optreden."

Genk had al rekening gehouden met maatregelen. "Dit viel te vrezen", zegt een woordvoerder van de club. "We wisten dat de minister deze beslissing kon nemen. Uiteraard betreuren we wat er zondag tegen Mechelen is gebeurd. Dat werd ook zo gesteld in onze open brief. Maar we staan ook machteloos. Er is overleg op meerdere niveau’s, met alle betrokken stakeholders."

In Nederland uitte premier Mark Rutte zijn onvrede over het juichen en zingen van onder meer de Feyenoord-fans. "Bek houden, de wedstrijd kijken en niet schreeuwen", zei Rutte in harde bewoordingen.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws