Van Hooijdonk voelt weinig voor 4-3-3: Ajax is van de buitencategorie

Van Hooijdonk voelt weinig voor 4-3-3: "Ajax is van de buitencategorie"

Gepubliceerd: donderdag 24 september 2020 om 16:54do 24-09-2020 om 16:54

Pierre van Hooijdonk is geen voorstander van het Nederlandse 4-3-3-systeem. De oud-spits krijgt graag naar de Duitse 3-5-2-filosofie die wordt uitgerold bij Vitesse.

Alleen als je genoeg kwaliteit in de selectie hebt, is het driespitsensysteem een goede optie, meent Van Hooijdonk. "Ik vind dat dwepen met 4-3-3 in Nederland niks", aldus de analist in de Gelderlander. "Dan stel je dus niet al je doelpunten op. Je hebt twee spitsen in een selectie, de goalgetters. Maar daarvan zit er eentje op de bank. Dat vind ik onlogisch. De meeste teams in de Eredivisie hebben buitenspelers die naar binnen trekken. Ze scoren nauwelijks."

Een 4-3-3-formatie is alleen weggelegd voor de allerbesten. "Ajax is van de buitencategorie. Ik heb het hier ook niet over Steven Berghuis bij Feyenoord of Oussama Idrissi bij AZ. Zij hebben wél rendement", vindt Van Hooijdonk. "Ajax kan, zeker in Nederland, met drie aanvallers spelen. Met vleugelspitsen. Vanwege een surplus aan kwaliteit. Maar het systeem van Vitesse biedt veel voordelen", aldus de spits. "Zeker met positiewisselingen is dat moeilijk te bestrijden."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws