Willy en René van de Kerkhof: Geen twijfelgeval maken van Ihattaren

Willy en René van de Kerkhof: "Geen twijfelgeval maken van Ihattaren"

Gepubliceerd: woensdag 30 september 2020 om 06:30wo 30-09-2020 om 06:30

Laatste update: woensdag 30 september 2020 om 09:25wo 30-09-2020 om 09:25

PSV-talent Mohamed Ihattaren maakt momenteel een moeilijke periode door in Eindhoven. Zijn speeltijd onder coach Roger Schmidt is flink gereduceerd, maar desondanks nemen Willy en René van de Kerkhof het in gesprek met VoetbalPrimeur op voor de pas achttienjarige Utrechter.

"Hij moet het klappen van de zweep nog leren kennen in het betaald voetbal", vertelt Willy van de Kerkhof tegen VoetbalPrimeur. "Als je zo jong bent en zo veel talent hebt, dan moet je wel heel veel spelen. Tegelijkertijd moet je dan ook om kunnen gaan met kritiek en verlies. Dat zijn elementen die je als jonge speler moet verwerken. Daar heb je hulp bij nodig en ook tijd. Ik ben ervan overtuigd dat Ihattaren één van de grootste talenten is die er in Nederland rondloopt."

René van de Kerkhof is er niet van overtuigd dat het niet opstellen van de aanvallende middenvelder de beste manier is om met hem om te gaan: "Niet opstellen, dat weet ik niet. Hij kan ook zo maar uitblinken en iets extra's brengen. Op dit moment is dat nog niet zo, maar je moet van die jongen niet een twijfelgeval maken."

"Antony gaat ook ups en downs krijgen"
De broers zijn het eens over het feit dat het juist een nadelig effect kan hebben, als spelers zoals Ihattaren te vaak op de bank worden gezet. Willy: "Talenten hadden wij vroeger ook. Of ze nou goed of slecht spelen, je stelt ze iedere wedstrijd op. Dat talent is een van de factoren in je elftal, dat straks mee moet gaan draaien in het elftal."

"Als je nu kijkt bij Ajax, dan zie je dat Antony en Kudus de hemel in worden geprezen", refereert René aan de concurrent uit Amsterdam. “Je moet zulke spelers over een jaar zien. Die zullen ook ups en downs krijgen. Dat is normaal."

"Ja, het hoort ook bij de opbouw van een jeugdig talent dat hij heen en weer gaat en langzaam naar een stabiele factor gaat groeien", vervolgt Willy. "Daar heeft hij tijd voor nodig. Wij maken ons absoluut geen zorgen over Mo Ihattaren."

"Gakpo heeft alles"
Ook de prestaties van medespeler Cody Gakpo wordt geprezen door de oud-PSV'ers. "Ik denk dat Gakpo de grote verrassing gaat worden dit seizoen. In de eerste paar wedstrijden heeft hij uitmuntend gespeeld. Gakpo heeft eigenlijk alles mee. Hij heeft een goed schot, is sterk, groot en snel. Ik denk dat dat een van de grotere revelaties van het seizoen gaat worden", zegt Willy.

René roept: "Ik ga gedeeltelijk met je mee", wat voor een ietwat sarcastische grijns zorgt op het gezicht van broer Willy. "Oh gedeeltelijk, dat is al iets”, mompelt de andere deelgenoot van het inherente koppel.

René blijft alle vertrouwen houden in Ihattaren: "Je moet ook kijken hoe het elftal zich vormt, zeker als ze nu in de 4-2-2-2 formatie gaan spelen. Zulke jongens moeten ook zelfvertrouwen krijgen door veel te spelen. Die trainer is de baas en je kunt een keer minder spelen, maar op een gegeven moment moet je de kans wel gaan krijgen."

Grote selecties, ruimere keuzes
Dat die kans onder Schmidt nog niet aanzienlijk gekomen is voor Ihattaren, ligt volgens de gebroeders Kerkhof deels aan de grootte van de selecties in de hedendaagse voetballerij. Willy: "Wij speelden vroeger toch ook dertig weken lang drie wedstrijden per week? Dat maakt toch niet uit?" Daar is René het mee eens. “Op zaterdag, woensdag en zondag lekker voetballen. Wij hadden maar een selectie van achttien man, waarvan drie keepers. Nu zijn er selecties van 32 spelers, waarvan vier of vijf keepers. Dan heb je aardig wat spelers om uit te kiezen", lacht René.

"Voetballers willen voetballen in een wedstrijd, niet alleen maar trainen. Dat was het leukste, daar doe je het voor", besluit Willy.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws