Feyenoord-arts laakt KNVB: 'Men mag ook de hand in ­eigen boezem steken'

Feyenoord-arts laakt KNVB: 'Men mag ook de hand in ­eigen boezem steken'

Gepubliceerd: zaterdag 17 oktober 2020 om 09:18za 17-10-2020 om 09:18

Casper van Eijck kraakt het beleid van de KNVB rond het coronavirus. De vooraanstaand medicus en clubarts van Feyenoord vindt dat de bond veel eerder een beroep had moeten doen op de wetenschap.

"Ik heb me wel gestoord dat er ontzettend veel aandacht is voor de gevolgen, en dat er heel veel aannames zijn over besmettingsgevaren maar nog heel weinig wetenschappelijk bewijs", zegt Van Eijck tegen Trouw. Hij mist dat ook bij de KNVB en andere bestuurders in het voetbal. "De KNVB is voornamelijk bezig met de gevolgen voor het voetbal en met sneltesten. Maar dat is allemaal achteraf."

"Men mag ook de hand in ­eigen boezem steken", vervolgt de Feyenoord-arts. "De voetbalwereld had veel eerder zelf experimenten kunnen aangaan, in plaats van ongenuanceerde opmerkingen te maken, zoals experimenten met veel publiek. Er gaat zoveel geld in om. De KNVB had er al lang medische professionals bij moeten halen. Een coronamanager, virologen, microbiologen, ik mis dat in het beleid. Ze hadden veel eerder de verbinding met de wetenschap moeten zoeken." 

Van Eijck zette samen met virologe Annemiek van der Eik, ook van het Erasmus MC, en met steun van de GGD en de gemeente Rotterdam een project op om de besmettingsgevaren in de openlucht vast te stellen. 'Krijg De Kuip weer vol!' ligt door de overheidsmaatregelen alweer stil, maar de arts heeft zijn eigen hypothese. "Ik denk dat het heel erg mee kan vallen met het gevaar in de buitenlucht. De risico's zijn door de luchtstromen vele malen minder dan bij intensief contact binnen."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws